“Aan alles wat ik doe en waar ik voor sta ligt het begrip vrijheid ten grondslag.”

Foto: Jan Remmert Fröling Beeld: Emre Hoogduijn, winnaar van Youth Diversity Award 2020 & Jongere van het Jaar 2019

Emre Hoogduijn (19) uit Dordrecht kreeg in korte tijd twee prijzen voor zijn tomeloze inzet om LHBTI-jongeren met een niet-westerse achtergrond te helpen met hun coming-out.

Dit stuk verscheen eerder in Democraat, het ledenblad van D66. De tekst is van Jan Remmert Fröling.

“Eerst werd ik uitgeroepen tot Jongere van het jaar 2019, een publieksprijs van jongerenkrant 7Days. Jongeren konden daarbij op een aantal genomineerden stemmen, waaronder Sara Dol, een social media influencer met 1,6 miljoen volgers en klimaatstaker Stijn Warmenhoven, oprichter van Youth for Climate. En daarna won ik de Youth Diversity Award 2020 van Winq, dat is een queer lifestylemagazine.”

“Ik val op jongens én ik ben deels van Turkse afkomst. Twee jaar geleden vertelde ik mijn familie tijdens pakjesavond hierover. Het grappige is dat ik zo’n beetje de enige was die hier een probleem mee had. Dat had te maken met het feit dat ik nergens om me heen mensen zag die én Turks én openlijk homoseksueel waren. Onder het motto ‘wat je niet ziet, kun je niet zijn’, vond ik het moeilijk te accepteren dat ik homoseksueel was. Ik herken dit ook bij anderen; daarom wil ik ook een representatief beeld neerzetten van homoseksualiteit onder jongeren met een niet westerse achtergrond.”

“Bijvoorbeeld via landelijke campagnes. Zo was ik het gezicht van de Coming Out Dag in 2019 van het COC en in 2018 deed ik mee aan de Paarse Vrijdag-campagne, waarbij ik op posters stond en in filmpjes zat. Ik probeer ook mijn bereik via sociale media te vergroten, zodat jongeren mij zien en met me in gesprek kunnen gaan. Deze prijzen helpen daar zeker bij, ik krijg steeds meer berichtjes van jongeren die ook last hebben met hun identiteit.”

“Ik ben nu drie jaar lid. Aan alles wat ik doe en waar ik voor sta ligt het begrip vrijheid ten grondslag. Ik vind het ongelooflijk belangrijk dat iemand zichzelf kan zijn. De waarden en beginselen van D66 sluiten daar het beste bij aan. Voor mij is het lidmaatschap van D66 dan ook niet meer dan volkomen logisch!”