Volg jouw D66-thema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en ontvang de laatste updates op basis van jouw interesses.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 24 september 2014

Eerste Kamer ook kritisch over invoering elektronische detentie

D66 Senator Hans Engels heeft in het debat met staatssecretaris Teeven over de invoering van elektronische detentie ernstige bedenkingen geuit over het wetsvoorstel.

Engels bekritiseerde het besparingsdoel en het in één keer opheffen van de huidige detentiefasering zonder dat er een consistente visie op detentie en resocialisatie aan ten grondslag ligt. Senator Engels: “Gaat uiteindelijk toch de kwantiteit de kwaliteit bepalen, zo vraag ik de staatssecretaris.”

Gebreken huidig systeem?

Ook haalde senator Engels de kritiek aan van de Raad van State, namelijk dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat het huidige stelsel van detentiefasering gebrekkig functioneert. Staatssecretaris Teeven hekelt vooral de vrijblijvendheid van het huidige systeem. Maar, vraagt Engels: “Hoe wordt voorkomen dat de vrijblijvendheid en vanzelfsprekendheid weer de boventoon gaat voeren?”

Rechter moet bepalen

Senator Engels vroeg ook aan de staatssecretaris waarom het opleggen van elektronische detentie niet aan de rechter wordt overgelaten. “Naar de mening van de D66-fractie berust ons strafrechtelijke stelsel echter nog steeds op de rechtsstatelijke gedachte dat de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen, die ingrijpen in de grondrechten van burgers, aan de onafhankelijke rechter zijn opgedragen. De D66-fractie vindt dat de aard en omvang van een dergelijke sanctie door de rechter zouden moeten worden bepaald,” aldus de senator.

Op dinsdag 30 september stemt de Eerste Kamer over de invoering van elektronische detentie.

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48