Rob van der Schans

Rob van der Schans - Beeld: Ben Eekhof Fotografie

”D66 doet ertoe in Dronten. Met aandacht voor de identiteit van onze dorpskernen zien wij een toekomst voor een (nog) Beter Dronten. En met een aantal grote uitdagingen op het gebied van wonen, participatie, verduurzaming en klimaat in het verschiet wil ik graag de komende vier jaar daaraan actief bijdragen”

  • 68 jaar
  • Dronten
  • Hij/hem

Vier jaar geleden ben ik in het mooie Dronten raadslid voor D66 geworden. Mijn motivatie destijds was gelegen in deskundigheid. Met mijn achtergrond hoopte ik echt iets wezenlijks te kunnen toevoegen aan het politieke debat. Na vier jaar moet ik concluderen dat mijn ervaring mij wel heeft geholpen, maar niet de kern van het politieke handwerk bevat. Dat zijn de standpunten van D66. Door ons eigen geluid te blijven geven zijn we als authentiek en betrouwbaar beoordeeld. Niet op de man spelen, kritisch maar daarbij ook oplossingsgericht, transparant in onze afwegingen, etc. Het heeft ons veel credits opgeleverd. Veel van onze inbreng werd ondersteund door andere fracties. Het geeft mij een enorme motivatie als je merkt dat je standpunten er echt toe doen! Daarom wil ik de komende vier jaar opnieuw waken voor de menselijke maat, voor kansengelijkheid, voor een transparant bestuur dat zijn inwoners serieus neemt, dat we nieuwe woonwijken als leefwijken inrichten, dat we niemand laten vallen en dat we nog een tandje bijzetten op het gebied van klimaat en energie.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Dat zijn verschillende plekken. Het Spijkbos omdat dit gebied veel wisselend groen kent. Genieten van de mooie natuur. Natuurlijk de terrassen in Dronten of aan de Randmeren. En toch ook onze eigen tuin. Onze vijver is een magneet voor heel veel vogels met als klapstuk regelmatig een IJsvogeltje.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

(Versneld) groeien naar 65.000 tot 75.000 inwoners met behoud van de huidige kwaliteiten en verdere uitbouw van het voorzieningenniveau.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • 1. Versnelling en meer diversiteit in woningbouw + grotere aantallen;
  • 2. Aanmerkelijk meer zonnepanelen, te beginnen op alle (semi-)overheidsgebouwen en platte daken van bedrijven;
  • 3. Een excellente dienstverlening naar onze inwoners en ondernemers.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Kansengelijkheid, niemand laten vallen, inspiratie voor een duurzamer en mooier toekomst. Ik sta voor een samenleving zoals beschreven in “Van opgelegde participatie naar oprechte participatie” van Corina Hendriks. Geen opgelegde bureaucratie, geen losgeslagen marktwerking. Maar keuzes van mensen om dat in willekeurige coalities te doen, aanjagen en respecteren. Als (progressief) sociaal liberaal voel ik mij daarbij als een
vis in het water. Ik sta voor een gemeente die niet haar burgers gaat uitleggen hoe de dienstverlening er uitziet, maar bij haar inwoners ophaalt hoe zij haar dienstverlening excellent kan maken.

Wat is je favoriete boek?

Polderkoorts van Emiel Hakkenes, omdat hij de geschiedenis van de inpoldering zeer fraai weet te duiden, maar daarin ook het persoonlijk verhaal van een opponent verweeft; die van de eigenzinnige Harderwijker Eibert den Herder. Overigens vind ik heel veel boeken over onze poldergeschiedenis heel interessant om te lezen

Laatst bezochte culturele event?

Pink (Floyd) Project. Heerlijk om naar live concerten te gaan. Uitstekende coverband. Wij wonen ook dikwijls concerten en optredens van cabaretiers bij in De Meerpaal (als Corona niet in de weg staat).Pink (Floyd) Project. Heerlijk om naar live concerten te gaan. Uitstekende coverband. Wij wonen ook dikwijls concerten en optredens van cabaretiers bij in De Meerpaal (als Corona niet in de weg staat).