Statencommissie Omgevingsbeleid

D66 Drenthe heeft een aantal vragen gesteld naar aanleiding van de ingekomen stukken.
Een samenvatting!

Voortgang onderzoek verdubbeling N34 en knooppunt Gieten

De planning was om eind 2022 (na de onderzoeksfase rondom verdubbeling N34 en knooppunt Gieten) een voorkeursvariant voor te leggen aan Provinciale Staten. Uit de ontvangen brief van Gedeputeerde Staten blijkt dat dit met een jaar is vertraagd en nu eind 2023 zal plaatsvinden.
Onze vraag is of de vertraging alleen betrekking heeft op de varianten voor gedeeltelijke verdubbeling van de N34 (en aannemelijk niet op de aanpak van de rotonde Gieten)?

Opnieuw pleit D66 Drenthe tijdens de vergadering voor loskoppeling van de rotonde Gieten van het onderzoek naar mogelijke verdubbeling van N34.

Eerder heeft Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten toegezegd dat dit de planning is (temeer de rotonde Gieten prioriteit heeft en minder discussie oplevert). Een vertraging is daarmee onnodig.

Eindrapport uitvoeringsagenda oppervlaktewinning Drentsche AA

D66 vindt de uitkomsten erg verontrustend. Het drinkwater wordt ernstig bedreigd.
Goed dat er een externe commissie van deskundigen komt. Echter, op korte termijn heeft Gedeputeerde Staten ook mogelijkheden om bij te sturen (zoals ook meermaals is ingebracht door inspreker de heer Bernard Hanskamp). D66 Drenthe vraagt Gedeputeerde Staten welke acties men op korte termijn kan uitvoeren.

Brief minister bodemdaling en funderingsherstel 

In de brief wordt gemeld dat er nadere informatie voor de zomer 2022 wordt verstrekt, is deze informatie inmiddels beschikbaar?

(Reactie GS: de brief is nog niet binnengekomen)

Brief groep bewoners van Eesergroen over bollen-
en lelieteelt / brief commissie van onderzoek

D66 vindt het verontrustend dat uit steeds meer gemeenten brieven van bezorgde inwoners komen over de bollen- en lelieteelt.
Is Gedeputeerde Staten dat met ons eens?
D66 wil de brief betrekken bij de behandeling van het onderzoek over de juridische context bollenteelt/gewasbeschermingsmiddelen.