Gonnie van Wijk-Niemeijer

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

De regio zijn wij allemaal. Die vormen we samen en op allerlei verschillende manieren. Ik hecht veel waarde aan het vormen van een netwerksamenleving, waarin alle betrokkenen op hun manier werken aan de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. Wat zou het toch mooi zijn om dit ook (nog meer) in te zetten in de politiek.

  • 41 jaar
  • Groningen
  • Exloo
  • Zij/haar

Vertrouw op de eigen kracht van mensen! Betrek (lokale) experts bij initiatieven, ontwikkelingen en besluitvorming. Ik wil me inzetten voor het mogelijk maken van constructieve participatie. Elkaar leren (en blijven) verstaan. Helderheid bieden over deze participatie vanuit de overtuiging dat samenwerking beter maakt! Liever nog; aansluiten bij initiatieven en deze verder helpen uitbouwen. Aansluiten bij de beweging.
Ik ben Gonnie van Wijk – Niemeijer, woonachtig in het prachtige dorp Exloo. Tijdens mijn studie politieke geschiedenis kwam de fascinatie met veranderingsprocessen en achterliggende sturingsmechanismen al naar voren.
In mijn werk als onderwijsadviseur ben ik op mijn best wanneer ik teams en scholen mag begeleiden bij veranderingsprocessen. Daarnaast ben ik ook projectleider van een opleidingsschool. Een opdracht waarbij scholen en instituten samen werken aan het opleiden van aankomende docenten en zich inzetten voor het ontwikkelen en behouden van goed onderwijs in de regio.
Ik wil me onder andere hard maken voor een sterke culturele sector. Kinderen gunnen dat ze kennis maken en mogen proeven aan brede kunstzinnige en culturele vorming. Maar ook lef tonen! Nieuwe projecten ondersteunen. Niet altijd met geld maar ook met daadkracht en ideeën mogelijk maken. Laten zien waarom we met elkaar trots zijn op Drenthe!
Drenten worden meer dan eens gekenmerkt als mensen die van aanpakken weten. Niet lullen maar poetsen. Een beetje bedachtzaam, dat wel. Daar hou ik van. Met elkaar aanpakken. Laten we aan de slag gaan!

Lievelingsplek in Drenthe (en waarom?)

Dan noem ik het UNESCO werelderfgoed Kolonien van Weldadigheid. Een gebied met een prachtige historie midden in een prachtige (bosrijke) omgeving. En we mogen er trots op zijn dat de werelderfgoed status is toegekend.

Welke kans(en) zie jij voor onze provincie?

Drenthe is een prachtige provincie met veel ruimte en een rijke historie. We mogen wel eens wat trotser zijn op onze provincie. De provincie is aantrekkelijk om in te wonen en te recreëren. Ook volg ik de ontwikkelingen van de innovatie hubs op de voet omdat daar nieuwe ontwikkelingen de ruimte krijgen. En ook de te bouwen onderwijs campus in Emmen is een prachtige kans voor Drenthe.

Wat zijn zaken die jij als statenlid wil veranderen?

Ik wil graag met de statenleden in gesprek over nieuwe democratische vormen. Denk aan vormen van burgerberaad. Nieuwe vormen initiëren om met inwoners over hun eigen leefomgeving na te denken. 

Wat is je favoriete boek
(en waarom?)

Ik heb niet echt een favoriet boek, maar ik lees wel veel. Ik lees nu een boek dat ‘chaordisch organiseren’ heet. En ik bestel veel vakliteratuur. De boeken van Dan Brown vind ik heel mooi beschrijvend, met een historische basis.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga
je graag daarheen?

Een muziek concert van een plaatselijke muziekvereniging. Prachtig hoe muziek de emotie kan raken waar je dat met woorden niet kunt. Binnenkort gaan we ook naar Amsterdam om het concertgebouw orkest te beluisteren. Maar dichterbij, in Drenthe, is ook veel muzikaals te beluisteren!