Wij zetten ons in voor betaalbare woningen


Twee weken geleden hebben we u al verteld dat we betaalbare woningen in Dongen heel belangrijk vinden. In de afgelopen weken hebben we in de gemeenteraad de Woonzorgvisie behandeld. Daarin kunnen we afspraken maken om dat beter te kunnen bereiken.


Onderzoeken van een woonfonds

In de recente gemeenteraadsvergadering heeft D66 Dongen dan ook krachtig stelling genomen tegen de groeiende woningcrisis in de gemeente. Met de aangenomen motie voor het onderzoeken van een woonfonds laten we zien vastberaden te zijn om betaalbare woningen toegankelijker te maken voor alle inwoners van Dongen. En dat is een eerste stap op de goede weg, zodat uiteindelijk de alleenstaande moeder, het jonge koppel en de harde werker met de kleine beurs echt worden geholpen aan een betaalbare woning.

Huidige situatie is onhoudbaar

In de gemeenteraad benadrukt ons raadslid Ulas Köse, de ernstige zorgen van de partij over de betaalbaarheid van woningen in de gemeente. Hij stelt: “De huidige situatie is onhoudbaar. Er is nauwelijks aanbod op Funda en de hoge prijzen dwingen starters en mensen met een kleine beurs buiten onze gemeentegrenzen te zoeken.” Wij zien dat de woningcrisis een kloof creëert tussen vermogende en niet-vermogende inwoners en wil deze kloof dichten. Ulas betoogt: “Wonen zou een grondwettelijk- en mensenrecht moeten zijn. Maar het is veranderd in een grote kloof.
Durf te investeren in betaalbare woningen

Als gemeente investeren in betaalbare woningen

Wij dienden een motie in om te onderzoeken of het mogelijk is een woonfonds op te richten. Een woonfonds heeft als doel mogelijk te maken dat er betaalbare huur- en koopwoningen gebouwd kunnen gaan worden. “Als gemeente laten we zien dat we durven te investeren in betaalbare woningen,” benadrukt Ulas. “Dit is niet alleen gunstig voor de woningzoekenden, maar ook voor projectontwikkelaars en woningcorporaties zoals Casade. Ulas; ” Een mogelijke uitwerking van het woonfonds kan inhouden dat geld in het fonds wordt ingezet om nieuwbouw in Dongen te realiseren voor een lagere verkoopprijs.

Om projecten te realiseren

Casade en projectontwikkelaars kunnen het geld namelijk gebruiken om projecten te realiseren die voor hen anders onrendabel zouden zijn.” Tijdens zijn toelichting gaf Ulas aan dat er financiële dekking is, aangezien in de recente bestuursrapportage bleek dat de Dongense jaarrekening in 2023 tot nu toe met €1,8 miljoen positief uitvalt en de verwachting is dat dit bedrag nog wat zal stijgen.
Motie aanvaard: gemeente gaat mogelijkheden woonfonds onderzoeken.
Ulas benadrukte dat hoewel de motie voorzichtig is opgesteld, het cruciaal is om te laten zien dat de gemeente serieus werk wil maken van betaalbare woningen; “Steun deze motie dus en laat zien dat je die alleenstaande moeder, het jonge koppel en de harde werker met een kleine beurs écht wil helpen met betaalbare huur- en koopwoningen.”

Motie aangenomen

Deze oproep werd gehoord door een aantal raadsleden en met steun van de Ouderenpartij en het CDA werd de motie aangenomen! Met deze motie legt D66 Dongen de basis voor concrete actie om de woningcrisis aan te pakken en Dongen leefbaar en toegankelijk te houden voor al zijn inwoners.

Meepraten onder het genot van een oliebol!

Op zaterdag 30 december staan wij van 12 uur tot 13 uur op het Looiersplein om uw wensen voor Dongen voor 2024 te horen. Later die middag (van 14.30 tot 16.00) is op het Looiersplein de jaarlijkse oliebollenparty van B&W en gemeenteraad. Om 15.00 uur zal waarnemend burgemeester Marnix Bakermans een korte toespraak houden. U bent allemaal van harte welkom om een oliebol te komen eten!