Torenhoge energieprijzen raken vele huishoudens in Dongen

Beeld: D66 Dongen

Actie voor inkomens met een smalle beurs.

Gemiddelde energierekening € 600 – € 700 per jaar duurder

Als u een nieuw energiecontract moet afsluiten gaat u het merken. De energieprijzen zijn in een jaar tijd heel hard gestegen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh stroom en 1500 m3 gas. De prijs voor stroom kan met € 0,06 per kWh stijgen, de prijs voor gas met € 0,30 per m3. Zo kan een gemiddelde energierekening € 600 – € 700 per jaar duurder worden.

Energieprijzen 3 x duurder

Er zal nog wel een correctie uit Den Haag komen door de energiebelasting met een paar tientjes te verlagen maar het is een feit dat energieprijzen 3 x duurder zijn dan een jaar geleden. De oorzaken hiervoor zijn een stijgende CO2 prijs in combinatie met een heel hoge gasprijs. Te lage gasvoorraden die niet op tijd aangevuld zijn en afhankelijkheid van het buitenland (bijvoorbeeld van Rusland) spelen hier een belangrijke rol. Nu de gaskraan in Groningen dicht is wordt pijnlijk duidelijk dat we veel te afhankelijk van derden zijn.

Ook in Dongen honderden huishoudens

TNO liet vorige week in een persbericht zien dat ook in Dongen honderden huishoudens moeite gaan krijgen met het betalen van hun energierekening. Als we een koude winter krijgen zal dit aantal fors toenemen. Wij willen dat de gemeente Dongen hier directe actie op zet. Bijvoorbeeld door met Casade maatregelen te nemen zodat bewoners in oude energie onzuinige woningen geholpen worden energie te besparen. Door met Energie Dongen Samen Duurzaam een actie-pakket energiebesparing voor particuliere woning-eigenaren te maken en breed onder de aandacht te brengen en door met de ondernemers in Dongen een plan te maken zodat ook ondernemers geholpen kunnen worden.

Geld reserveren voor duurzame maatregelen

De gemeente Dongen heeft geld ontvangen uit het zonnepark Tichelrijt. Wij hebben voorgesteld dit geld te reserveren voor duurzame maatregelen. De coalitie wilde dit geld niet reserveren, pas als er een plan is. Wij zien voldoende urgentie om de revenuen uit het zonnepark te investeren in het helpen verlagen van de energienota van die huishoudens die het echt nodig hebben.

Bestrijding energiearmoede

Vanavond stellen we raadsvragen over dit onderwerp. Wij verwachten dat de politiek mee gaat in het maken van een actieplan bestrijding energiearmoede.