Lichthinder in Dongen

Fietst u mee op vrijdagavond 10 februari?
Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten, voor ons een belangrijke verkiezing. Meer D66 zetels in de provincie betekent namelijk meer aandacht voor zaken die wij voor Dongen belangrijk vinden zoals duurzaamheid en natuurbehoud.

Marieke Schouten (fractievoorzitter): “Op dit moment is er goed contact tussen onze Dongense fractie, de D66 fractie in de provincie en de nieuwe D66 lijsttrekker Matthijs van Miltenburg. De bedoeling is dat de band met de nieuwe fractie na de verkiezingen, op 15 maart, verder wordt versterkt. Dit hebben Matthijs en ik samen kort geleden nog uitgebreid besproken”. Dongense D66-leden helpen de komende weken ook mee met de verkiezingscampagne. Dat doen zij niet alleen door te flyeren, maar ook door de komende tijd aandacht te geven aan thema’s die zowel lokaal in Dongen als provinciaal spelen.

Provincie, wat doet die eigenlijk?

En wat heeft dat met Dongen te maken? Onderwerpen zoals het openbaar vervoer, maar ook het stimuleren van de woningbouw, het versnellen van de energietransitie en het verbeteren van de biodiversiteit en de kwaliteit van water en lucht, worden namelijk provinciaal geregeld. Sommigen volledig door de provincie, bij anderen ondersteunt de provincie de lokale gemeenten. Veel onderwerpen die wij, de D66 fractie in Dongen, erg belangrijk vinden omdat ze samenhangen met duurzaamheid. Huidig D66 gedeputeerde Anne-Marie Spierings, houdt ons op dat thema goed van alle provinciale ontwikkelingen op de hoogte. En wij kijken dan weer wat wij op lokale schaal in Dongen kunnen bijdragen.

Lichthinder

Lichthinder voor mens en dier Een van de zaken waar de provincie bijvoorbeeld komend jaar mee aan de slag gaat is lichthinder. Een nieuw onderwerp voor de provincie, maar ook voor Dongen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Het ritme van mensen en dieren wordt namelijk ’s nachts door al dat licht verstoord. En juist dat natuurlijke ritme van de nacht hebben mensen en dieren nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden bijvoorbeeld miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven zelfs door lichthinder.

Licht in Dongen?

Komend jaar wil de provincie graag meer inzicht krijgen hoe groot het probleem van lichthinder in Brabant precies is en daarna een actieplan opstellen. In welke mate ervaren Brabanders lichthinder? Hoe groot is het probleem in afzonderlijke gemeenten? Om hier achter te komen is er een meldpunt lichthinder ingesteld, waar inwoners lichthinder kunnen aanmelden (www.nachtvandenacht.nl/lichthinder).

Op zoek naar lichthinder

Wij zijn erg benieuwd hoe groot het probleem in Dongen is. Zijn er plekken waar ’s nachts veel licht brandt, en waar dit eigenlijk niet nodig is? Of zijn wij in Dongen eigenlijk al heel zuinig en bewust met licht?
Gaat u met ons mee op zoek naar lichthinder? Omdat wij hier nieuwsgierig naar zijn, leek het ons leuk om, samen met u, een fietstocht te maken door Dongen. Iedereen die hierbij wil aansluiten is van harte uitgenodigd om vrijdagavond 10 februari met ons mee te fietsen.

Fietstocht

We starten om 19.30 uur met een korte uitleg en fietsen daarna onder begeleiding van Ken en Geniet door Dongen. De fietstocht duurt tot ongeveer 21.30. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. U ontvangt dan nadere informatie over de startlocatie.