Een druppel op de gloeiende plaat

800 euro compensatie voor de hoge energierekening: Een druppel op de gloeiende plaat
Wij maken ons grote zorgen.

Energieprijzen enorm gestegen

Zoals iedereen weet zijn de energieprijzen het afgelopen jaar enorm gestegen. Was de gemiddelde energierekening van een eenpersoonshuishouden met 1.800 kWh stroom en 1.100 m3 gas verbruik vorig jaar nog ongeveer €1.100, bij de huidige energieprijs (met kortingen al verrekend) komt daar € 1.900 extra bij. Voor een gezin met 4.000 kWh stroom en 2.500 m3 gas verbruik stijgt de energierekening van € 3.000 naar € 7.700!

€ 800 inkomensondersteuning

De € 800 inkomensondersteuning, toegezegd door het Rijk, is dus voor veel gezinnen een druppel op een gloeiende plaat.
In Dongen gaat het al gauw om 600 huishoudens, maar wij verwachten dat het 10% van alle huishoudens betreft zodra hun vaste energiecontract verloopt. Als de rekeningen niet meer betaald kunnen worden, heeft dit grote persoonlijke gevolgen. Van het opbouwen van forse schulden tot soms huisuitzettingen aan toe. Niet voor niets is in Nederland het aantal klanten van de voedselbank sinds januari van dit jaar al met 15% gestegen! De stijgende energiekosten hebben ook gevolgen voor de gemeente. Zo zullen meer huishoudens zich melden voor schuldsanering, een extra aanslag op het sociaal domein. En ook gedwongen huisuitzettingen zorgen voor forse maatschappelijke kosten.

Wat moet er gebeuren?

Voor de winter intreedt moeten eigenlijk alle woningen die slecht geïsoleerd zijn aangepakt worden. Met kleine maatregelen is al veel mogelijk. Casade kan/moet deze nemen voor de sociale huurwoningen, de gemeente Dongen moet met Rijksgeld de particulier helpen. Maar dit is nog lang niet voldoende. Eerder riep de Adviesraad Participatiewet het college al op om aan te sluiten bij die gemeenten die zowel binnen het verband van de Vereniging Nederlandse Gemeenten als daarbuiten, actief proberen tegemoet te komen aan de financiële nood die door de energiecrisis bij veel mensen ontstaat.

Topprioriteit

Voor ons is het in ieder geval duidelijk: met de huidige energieprijzen en de stijgende inflatie heeft ondersteuning van onze kwetsbaarste inwoners topprioriteit. Wij zijn dan ook blij dat de nieuwe coalitie onze oproep heeft gehoord en de aanpak van Energiearmoede als ambitie in het definitieve coalitieakkoord heeft opgenomen. Wat ons betreft trekken de gemeenteraad en het nieuwe college de komende jaren samen op om een grote armoedeval te voorkomen. Zodat iedereen in Dongen mee kan blijven doen aan onze samenleving!