Maak onmiddellijk voorbereidingen voor komst Oekraïense vluchtelingen

Beeld: Gayatri Malhotra

Nadat Europa vorige week opgeschrokken werd door een oorlog in Oekraïne, moet Den Haag zich voorbereiden op de komst van vluchtelingen. D66 Den Haag heeft dit samen met PvdA, GroenLinks en de Haagse Stadspartij aangekaart bij het college. D66-raadslid Marije Mostert: “Met de vluchtelingenstroom die op gang komt door de Russische agressie moet de internationale stad van Vrede en Recht nu al klaar staan voor de komst van vluchtelingen uit Oekraïne.”

Solidair met Oekraïne

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft D66 gekeken wat de gemeente kan doen om Oekraïne te helpen. Zo zijn bijvoorbeeld vragen gesteld over de samenwerking tussen de gemeente en Gazprom. Uit solidariteit aan Oekraïne moet Den Haag zich ook voorbereiden op de komst van vluchtelingen. In schriftelijke vragen wordt het college gevraagd of er vanuit het Rijk al een aanvraag is gedaan voor opvang in Den Haag en wat de mogelijkheden voor opvang zijn in de stad.

Snel handelen

Verder wordt gevraagd op welke termijn de extra opvangplekken in Den Haag gerealiseerd kunnen zijn. Volgens D66 ligt er voor Den Haag een belangrijke taak bij de opvang, ook om de druk over Nederland te verdelen. Mostert: “Den Haag moet tijdens deze vreselijke oorlog in een buurland van de EU doen wat het kan. Om de vluchtelingen goed te kunnen opvangen is van belang dat we dat zo snel mogelijk regelen. We vinden deze oorlog allemaal verschrikkelijk, maar de vraag is nu wat wij hier in onze stad bereid zijn te doen voor de Oekrainers”.