Mike Altena

Mike Altena - Beeld: Peter van Aalst

  • 27 jaar
  • Den Helder
  • Den Helder
  • Hij/hem

Den Helder is voor mij een stad van kansen, cultuur en natuur. Ik ben hier geboren en wist niet hoe snel ik opzoek moest naar een avontuur buiten de stad. Maar altijd kwam ik terug naar deze stad en als een anker wist ik hier vastigheid te vinden in deze bruisende wereld.
 
Ik ben overtuigd dat vernieuwing de richting is voor verbetering. Den Helder is de afgelopen tijd verbeterd; nieuwe binnenstad, vergroening, meer burgerinspraak en goede promotie. Maar de uitdagingen die voor ons liggen hebben effecten op alle lagen van de bevolking. Vergrijzing, polarisatie, digitalisering, klimaat, economische verschuivingen. Vage termen die in eerste instantie niks zeggen over mij, maar mijn mening is dat de gemeente hier is om ervoor te zorgen dat bewoners veilig kan wonen, dat een ondernemer hier zich goed kan blijven vestigen en dat niemand achterblijft. Met de uitdagingen die ik zojuist beschrijf wil ik me inzetten dat niemand achterblijft en dat Den Helder zich blijft wapenen tegen uitdagingen, maar ook juist inspeelt op kansen! 

Motivatie of persoonlijke vragen

Den Helder ligt aan het randje van het vaste land. En als bewakers van de zee heeft de marine zich ook bij ons gevestigd. Den Helder is altijd al getypeerd door de marine en dat moet ook altijd zo blijven. Echter is Den Helder in mijn ogen een bron waar nog veel meer uitgehaald kan worden. Wanneer je met niet Helderse mensen praat, dan heb ik altijd ervaren dat zij een volledig verkeerd beeld van ons hebben. Mijn motivatie is om Den Helder sterker op de kaart te zetten zodat we binnen en buiten Den Helder trots kunnen praten over onze stad. 

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het is vooral wanneer het stormt dat ik een lievelingsplek heb in Den Helder, namelijk de dijk. Niet is mooier om de kracht van de zee te zien tijdens een storm op de dijk. Grote golven die met harde kracht op de dijk slaan, een meeuw die vecht tegen de wind, de stroming. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Als het niet stormt ben ik graag in de duinen om een stuk te wandelen. 

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Den Helder heeft in de tijd van de woningnood gezien dat de randstad omhoogtrok. Hierdoor zijn oud Heldenaren teruggekomen, maar hebben ook nieuwe Jutters hun gezicht laten zien. Deze mensen hebben expertise om nieuwe economische stimulans aan de gemeente te bieden. De gemeente moet hierop inzetten. 
 
Digitalisering brengt een hoop kansen met zich mee, maar ook bedreigingen. De gemeente moet de kansen zien die data met zich meebrengt om meer grip te krijgen op de gemeente. Daarnaast moet de burger niet uit het oog verloren worden. Voor hen die met gemak de gemeente digitaal kan bereiken, moet dit ook zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. En voor hen die meer gemak haalt uit het schrijven van een brief of een telefoontje moet dit ook mogelijk blijven. 
 
De lokale partijen hebben zich de afgelopen regeerperiode van diverse kanten laten zien die het vertrouwen hebben doen schade. Een grote stoelendans, een hoop geblaas en scoren van punten op actuele gebeurtenissen. D66 Den Helder is een altijd gezien gezicht binnen de diverse vergadering en schromen niet om de landelijke politiek op te zoeken bij problemen zoals Lange Jaap. Meer van D66 in de raad zal betekenen dat lokaal bestuur wordt gedaan in de 21ste eeuw: transparant, eerlijk en daadkrachtig. En zo sta ik er ook in.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De nieuwe bestuurscultuur terugbrengen in de lokale politiek waarin vertrouwen, daadkracht, vernieuwing en transparantie centraal staat. 
  • De zelfredzaamheid van Den Helder vergoten in de thema’s die de decentralisatie met zich heeft meegenomen.
  • Nieuwe (groene) economische stimulaties onderzoeken en de gemeente daarin stappen te laten nemen. 

Wat betekent D66 voor jou?

In mijn jeugd besloot ik lid te worden van D66 omdat het voor mij staat voor vernieuwing en anders durven te denken. En soms is deze vernieuwing niet populair, maar dat maakt niet dat er niet voor gestreden moet worden. En D66 is altijd voorloper geweest op het gebied van de politiek. Hierbij kijk ik naar klimaat, onderwijs en inclusiviteit. Tijden veranderen en ik vind dat D66 daar altijd gehoor aan heeft gegeven. 

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Non-fictie: De Churchill Factor van Boris Johnson (huidige premier van Engeland). Het verhaal van Winston Churchill heeft mij altijd al geboeid. Zo’n brutale, kleine, rokende man in driedelig pak die het eiland Engeland zo lang heeft kunnen verdedigen totdat de Amerikanen kwamen. Je leest in dit boek de keuzes, de emoties en de brutaliteit. Een echte aanrader.
 
Fictie: De Dan Brown boeken over Robert Langdon. Ik lees niet graag fictieboeken. Maar als een nieuwe Dan Brown uit is, dan vergeet ik de tijd en betrap ik mezelf erop dat ik tot diep in de nacht aan het lezen ben. Als je van mysterie houdt, puzzels en geschiedenis raad ik deze boeken aan. Mits je de films al niet gezien hebt.