Lijsttrekker Sivan Maruf met Jan Paternotte bij NPO Radio 1

Op dinsdagavond 16 maart was D66 Delft lijsttrekker Sivan Maruf samen met Tweede Kamer fractievoorzitter Jan Paternotte te gast bij NPO Radio 1. Tijdens de uitzending gingen zij in gesprek over de gemeenteraadsverkiezingen, kansengelijkheid en seksuele intimidatie. Benieuwd? Luister de uitzending hier terug of lees door.

Kansengelijkheid en
vluchtelingenopvang

Meerdere thema’s zijn tijdens het gesprek de revue gepasseerd. Zo is het gegaan over een centraal aanmeldmoment voor alle basisscholen als gereedschap om meer kansengelijkheid te creëren. Ook de rol van een bibliotheek als taalhuis in de gemeenschap is besproken. Waarbij de inzet van D66 Delft voor het DOK Taalhuis is aangestipt.

Uiteraard is het ook gegaan over Oekraïne en de opvang van de vluchtelingenstroom. Het zien van al die vluchtelingen en oorlog doet Sivan naar eigen zeggen echt pijn. Vooral aangezien hij in 1998 zelf als vluchteling naar Nederland kwam.

Beeld: D66

Verhuurdersheffing

Op de vraag wat Sivan concreet heeft bijgedragen in de Delftse gemeenteraad benoemde Sivan de motie van D66 Delft tot afschaffing van de verhuurdersheffing. Ter context, de verhuurdersheffing is een heffing die sinds 2013 bestaat en een heffing is over de WOZ-waarde van sociale huurwoningen. Het geld dat woningcorporaties door deze verhuurdersheffing afstaan kan door deze woningcorporaties niet worden gebruikt voor hun kerntaak: het zorgen voor sociale huisvesting. Met de afschaffing van de verhuurdersheffing in Delft was D66 de landelijke trend voor. In het landelijke regeerakkoord van afgelopen november is D66 samen met de VVD, CDA en ChristenUnie namelijk voornemens om de verhuurdersheffing af te schaffen in 2023.

Dansen op tafel

Presentator Hans van der Steeg trapte de uitzending af met de mededeling dat het bijna een jaar geleden is dat Sigrid Kaag de tafel opsprong. Sivan maakte tijdens de uitzending duidelijk dat D66 in Delft voor de koppositie gaan. Of we die pakken, op woensdag 16 maart weer de tafel mogen springen en onze plannen uit mogen gaan voeren? Dat is aan u.