D66 regelt groene gevels in Kabeldistrict

De Delftse gemeenteraad heeft ingestemd met een motie van D66, Hart voor Delft en GroenLinks voor honderden, zo niet duizenden, vierkante meters groene gevel in het toekomstige Kabeldistrict. Dit deed zij op dinsdagavond 4 april bij de bespreking van het Beeldkwaliteitsplan Kabeldistrict. Initiatiefnemer Sivan Maruf, fractievoorzitter van D66 Delft: “Met het aannemen van deze motie zet de raad een stap richting een klimaatadaptief en gezonder Delft.”

Kans om ambities
te realiseren

Kabeldistrict is de toekomstige stadswijk langs de Schie op de plek waar ooit de Nederlandse Kabelfabriek stond. Een levendige en veelzijdige wijk waar plek zal zijn voor duizenden wonende en werkende mensen. D66 is enthousiast over de ontwikkeling van deze wijk, maar was ontevreden over het toekomstbeeld van het college voor de Kabeldistrict. Het Beeldkwaliteitsplan voldeed volgens D66 niet aan de groene ambities voor een prettig leef- en werkklimaat. Fractievoorzitter Maruf: “Kabeldistrict wordt een gebied met veel hoogbouw en is daarom bij uitstek de locatie met veel kansen voor verticaal groen. D66 beschouwt de behandeling van dit plan als een uitgelezen kans om de ambities van de raad te realiseren en diende daarom een motie in. Het gaat immers om de gezondheid van onze inwoners en bezoekers.”

Klimaatadaptief
én gezond

Groene gevels zijn een middel om Delft een stap dichter bij een klimaatadaptieve stad te brengen. Ze helpen namelijk bij het tegengaan van hittestress. Daarnaast creëren groene gevels een prettige leef- en werkomgeving die bijdraagt aan de gezondheid en mentale welzijn van mensen. Mensen die in een groene omgeving wonen hebben namelijk minder vaak last van hart- en vaatziekten, overgewicht of diabetes. Daarom vindt D66 dat we de focus moeten verbreden, niet alleen horizontale meters in de openbare ruimte en op dakterrassen, maar juist ook door verticale meters groen te bekleden met planten of mos. Fractievoorzitter Maruf: “Wanneer ik langs de Coendersbuurt, de Spoorzone, Reinier de Graaf en veel andere bouwontwikkeling fiets zie ik de urgentie voor meer groen niet terug. In het Kabeldistrict wil D66 dat heel anders.”

Conceptontwerp van het Kabeldistrict Beeld: Mei architects and planners