D66 gedeeld de grootste: Kiezers bedankt!

Na een spannende uitslagenavond op woensdag 16 maart op het Stadhuis op de Markt rest een trots gevoel. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart is D66 met 6 zetels verkozen tot gedeeld de grootste partij van Delft, tezamen met STIP en GroenLinks. D66 Delft bedankt haar kiezers voor de steun en het vertrouwen. We gaan aan de slag om de verwachtingen waar te maken!

Beeld: Fred Leeflang

Verkiezingsuitslag

Maar liefst 3 progressieve partijen zijn gedeeld de grootste geworden in Delft. Dat is een duidelijk signaal van de kiezer. Zowel STIP, D66 als GroenLinks hebben 6 zetels weten te veroveren in de raad. De grootste nieuwkomer is Volt met 2 zetels. Ook Hart voor Delft heeft met 5 zetels een mooi resultaat geboekt. D66 feliciteert al deze partijen met de uitslag en kijkt uit naar de komende raadsperiode.

Ook heeft de kiezer de coalitie van afgelopen jaren beloond. In zetelaantal is de coalitie van 2018 – 2022 bestaande uit GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA op kracht gebleven met 24 zetels. D66 is er trots op dat zij als enige coalitiepartner in Delft gegroeid is met één zetel. Als partij met de meeste stemmen ligt de bal nu bij STIP om het voortouw te nemen in het vormen van een college. Zij hebben oud-wethouder Pieter Guldemond als informateur aangesteld.

Nieuwe raadsleden

Na het horen van de definitieve uitslag op maandag 21 maart hebben de zes door de kiezer verkozen raadsleden door middel van de geloofsbrieven hun verkiezing toegezegd. De volgende zes personen zullen daarom op woensdag 30 april geïnstalleerd worden als raadslid van de gemeente Delft.

1. Sivan Maruf
2. Minke van Velzen
3. Janne Gerritsen
4. Marijke Vuik
5. Harjo Schuurman
6. Heera Dijk

Naast deze zes raadsleden, heeft de D66 Delft fractie ook twee commissieleden (burgerraadsleden) benoemd. Dit zijn Brendan Analikwu en Niels Back, respectievelijk kandidaat #7 en #10 van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Verder blijft Bastiaan van der Hoeven aan als fractiesecretaris in deze nieuwe fractie.

De voltallige nieuwe fractie kijkt er naar uit om zich hard te maken voor een progressief, sociaal-liberaal Delft. Een Delft voor iedereen.

Nieuwe fractievoorzitter

Tijdens de fractievergadering van maandag 21 maart heeft de nieuwe fractie oud-raadslid en lijsttrekker Sivan Maruf uit haar midden verkozen tot fractievoorzitter. Minke treedt aan als vice-fractievoorzitter.