Ajaan Hijmans

Toekomstgericht landbouw

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Mijn naam in Ajaan Hijmans, ik ben geboren te Rolde (1963) en na wat omzwervingen sinds 1996 terug in Drenthe en woonachtig in Zuidwolde. Ik ben getrouwd met Gabriëlle en heb 3 kinderen die met veel plezier in Zuidwolde zijn opgegroeid.

Vroeger was ik al vaak bij het kippenhok van onze buurvrouw in Rolde, als scholier werkte ik bij boeren en studeerde later Nederlandse Landbouw. Mijn hele leven ben ik op een of andere wijze betrokken bij de Food & Agri-sector. De fascinatie voor deze prachtige sector uit mijn jeugd is altijd gebleven. Ik werkte lang in de zaaizaad- en diepvries industrie en veehouderij in Oost-Europa en Frankrijk en ben Co-Founder van een internationaal recruitmentbureau in Food & Agri.
Daarnaast ben ik 12 jaar Commissaris van Rabobank Het Drentse Land geweest.
Ook ben ik gedurende 8 jaar voorzitter geweest van Ponyclub Zuidwolde toen onze dochters nog paardreden. Ik klus graag en geniet van het buitenleven.
Sinds december 2016 ben ik lid van D66 omdat ik niet aan de kant wilde blijven staan in een polariserende samenleving waarin de standpunten verharden en oordelen gevormd worden op basis van aannames en onderbuikgevoelens, gevoed door politici die daar handig gebruik van maken. Geen inlevingsvermogen of pogingen daartoe, maar het op afstand houden van het menselijke. Verander de wereld en begin bij jezelf en als je dat vindt dan ligt een sterkere betrokkenheid bij de gemeentepolitiek voor de hand. “Denk groot en begin klein” is daarbij mijn motto. Ik zoek liever naar de overeenkomsten dan naar de verschillen tussen partijen in het realiseren van ideeën en plannen en dat moet in onze mooie plattelandsgemeente De Wolden mogelijk zijn.

  • 60 jaar
  • Rolde
  • Zuidwolde

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De plek waar ik woon, aan de Wemmenhoveweg in Zuidwolde, is prachtig. Aan de rand van één van de oudste buurtschappen in De Wolden, Drogt, is zowel de natuur als de cultuur naast de deur.

Wat houdt mij bezig?

Een inspirerende studiereis naar Brazilië heeft mijn beeld van landbouw gekanteld na een bezoek aan het bedrijf van Franke Dijkstra die als eerste in de wereld is begonnen met Directzaai in de stoppel om erosie tegen te gaan. Via deze manier van bewerken kreeg hij na een aantal jaren een gezondere en vruchtbaardere bodem.
Terug in Nederland heb ik mij verder verdiept in de bodembiologie, Agroecologie, Regeneratieve Landbouw en Natuur gedreven landbouw en vervolgens KAIROS | Regenerative Agri&Food Systems en KAIROS Regeneratief Akkerland opgericht. (zie www.kairos-agrifood.com )
Onder het motto van “Groot Denken, Klein Doen” (`Think Global, Act Local`) ben ik daarin zelf sinds 2019 aan het experimenteren met deze vorm van landbouw en met het “vergeten gewas” Camelina Sativa (Huttentut, Deder) op eigen land en verwerk dit tot een culinaire olie met hoog in de korte keten.
Daarnaast heb ik, samen met de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, een voorbeeldproject geïnitieerd waarin regeneratieve landbouw en nieuwe verdienmodellen centraal staan. Dit project loopt tot najaar 2023 bij zes (in het eerste jaar) agrarische bedrijven: drie in Hardenberg en drie in de Wolden.