Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 2 maart 2016

D66 wil verbod op winnen schaliegas

D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil een wettelijk verbod op het winnen van schaliegas. D66 wil bovendien niet dat gebieden worden aangewezen voor  schaliegaswinning in de toekomst.

Van Veldhoven: “Uit onderzoek blijkt dat het winnen van schaliegas veel onzekerheid en risico’s met zich meebrengt en weinig oplevert. Er zijn geen goede oplossingen voor het vervuilde afvalwater en er zijn risico’s met betrekking tot aardbevingen en vervuiling van drinkwater. Bovendien is het slecht voor het milieu en natuur. Omwonenden maken zich zorgen over de overlast en dalende huizenprijzen. De beperkte opbrengsten wegen wat D66 betreft niet op tegen de nadelen van schaliegas.” Als minister Kamp niet zelf de Mijnbouwwet aanpast, dan komt D66 zelf met een voorstel om de wet aan te passen.

Duidelijkheid
Met een wettelijk verbod op schaliegas kan de minister vergunningsaanvragen weigeren om nu of in de toekomst schaliegas te winnen. Op dit moment is die wettelijke basis er niet. Er is alleen politiek bepaald dat tot 2020 geen schaliegas mag worden gewonnen. Minister Kamp heeft echter in zijn Energierapport al aangekondigd dat hij het winnen van schaliegas na 2020 niet uitsluit. Bovendien wil hij alvast gebieden aanwijzen waar in de toekomst mogelijk gewonnen mag worden. “D66 wil niet dat gebieden worden aangewezen voor schaliegas. D66 kiest voor duidelijkheid, dan weten alle mensen die zich hier zorgen over maken in hun provincie of gemeente waar ze aan toe zijn”, aldus van Veldhoven.

Beperkte opbrengst
Om het winnen van schaliegas economisch rendabel te maken, zou de gasprijs eerst moeten verdubbelen. Een gemiddelde winning zou de staatskas jaarlijks niet meer dan 170 miljoen  euro opleveren. Bovendien worden de opbrengsten grotendeels pas na 2050 gerealiseerd en kan schaliegaswinning de ontwikkeling van groene energie remmen, aldus de rapporten. Van Veldhoven: “Wat D66 betreft, draait Nederland in 2050 op duurzame energie en niet op schaliegas. Nederland is een dichtbevolkt land. De beperkte opbrengsten wegen niet op tegen de vele nadelen en risico’s.”