Volg jouw D66-thema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en ontvang de laatste updates op basis van jouw interesses.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 17 november 2014

D66 verwerft stuk partijhistorie op veiling

Op een veiling in Hoorn heeft D66 dit weekend een belangrijk stuk partijhistorie verworven. Een van de beroemdste affiches uit de Nederlandse politieke geschiedenis ging bij veilinghuis Van Sabben Poster Auctions, dat gespecialiseerd is in affiches, onder de hamer.

D66-leider Pechtold, die als kunsthistoricus en voormalig veilingmeester als hobby nog menig veiling afstruint, werd via Twitter gewezen op de veiling. Op de verkiezingsposter uit 1922 van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de voorloper van D66, vaart het ‘Schip van Staat’ tussen de rotsen van ‘reactie’ en ‘revolutie’ door. ‘Houdt Koers!’ is de slogan die erboven staat (zie poster in bijlage).

D66 50 jaar

Pechtold: “Ik dacht ‘die moet de partij hebben’. D66 bestaat binnenkort 50 jaar, een belangrijk moment voor de partij. We zullen dan uitgebreid stilstaan bij onze geschiedenis en de VDB speelt daarin een belangrijke rol. Dit verkiezingsaffiche is een belangrijk symbool van de VDB.” De poster krijgt een mooi plekje op de fractieburelen van D66, waar al meerdere verkiezingsposters uit de geschiedenis van D66 te bewonderen zijn. Udo Boersma van veilinghuis Van Sabben Poster Auctions komt het ingelijste affiche spoedig ophangen. Boersma: “Affiches zijn niet gemakkelijk aan de man te brengen in Nederland, maar als iemand als Alexander Pechtold het voortouw neemt, heb ik er alle vertrouwen in!”

Poster in speech Pechtold

Pechtold gebruikte de poster in november 2010 al eens in een speech voor zijn partijcongres. VVD en CDA waren toen net in een coalitie gestapt met de PVV. Tegenover de rechtse coalitie probeerden PvdA en SP een links blok te vormen. Pechtold zei toen: “Het politieke midden wordt duurzaam ontwricht. Wij zijn het alternatief voor al dat kluitjesvoetbal op de flanken. Wij zullen het politieke midden verder gestalte geven. In een vrijzinnig-democratische traditie die ruim 90 jaar teruggaat, blijven wij onze eigen koers varen.”

600 euro

Op de veiling bij Van Sabben werd ook een Art deco poster van Cassandre geveild. Deze bracht een recordbedrag van 250.000 euro op. Het affiche van de VDB werd afgehamerd op 600 euro. Bijzonder is het sluitzegel dat aangehecht is. ‘Kiest mr. H.P. Marchant’ staat er op te lezen. Marchant was een van de oprichters van de VDB en van 1916 tot 1935 politiek leider van de vrijzinnig-liberalen. Afgelopen week nog organiseerde de Van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66, de jaarlijkse Marchantlezing, die naar hem vernoemd is.

Afdruk van de verkiezingsposter uit 1922 van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de voorloper van D66. Het ‘Schip van Staat’ vaart tussen de rotsen van ‘reactie’ en ‘revolutie’ door.

Afdruk van de verkiezingsposter uit 1922 van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de voorloper van D66. Het ‘Schip van Staat’ vaart tussen de rotsen van ‘reactie’ en ‘revolutie’ door.

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48