Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 19 april 2016

D66 scherpt privacy in jeugdwet aan

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp maakt zich zorgen over de privacy van jongeren die met de jeugdzorg te maken krijgen. Vandaag werd een aantal voorstellen van haar aangenomen in de Tweede Kamer.

Bergkamp: “Jongeren hoeven zich zo minder zorgen te maken over wie wat van ze weet of te weten kan komen, zonder dat het enig doel dient. Op iedere website van gemeenten moet komen te staan hoe er wordt omgegaan met dossiers en gegevens van jongeren inzake hun privacy en het medisch beroepsgeheim. Ik ga de staatssecretaris hier scherp op houden.”

Minder onnodige informatie doorspelen

Bergkamp: “Daarnaast wordt het aantal gegevens dat gemeenten mogen opvragen beperkt: vaak zijn medewerkers niet op de hoogte wat ze wel en niet mogen gebruiken en wordt er teveel informatie doorgegeven als ambtenaren van de gemeente dat opvragen. Ook wordt er nu een alternatief gezocht voor het vermelden van een diagnose bij de gegevens op een factuur. De uitvoering en uitwerking van de jeugdwet wat betreft privacy blijft een punt van zorg, ik blijf hier de komende tijd zeer scherp op.”

Zie de bijlagen voor het amendement van D66 en de VVD en de motie van D66 samen met de PvdA.