Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 september 2015

D66-Kamerlid Magda Berndsen verlaat Kamer per 1 november

Na 35 jaar actief te zijn geweest voor D66, waarvan de laatste vijf jaar als Kamerlid, verlaat Magda Berndsen per 1 november 2015 de politiek. Berndsen wilde graag nog door, maar het Kamerwerk en het heen en weer reizen naar haar woonplaats in Friesland zijn voor haar te zwaar geworden. Daarom heeft ze besloten terug te treden als Kamerlid.

Berndsen: “Na ruim vijf jaar als Kamerlid actief te zijn geweest, verlaat ik nu de politiek om het rustiger aan te gaan doen. Het Kamerlidmaatschap is buitengewoon eervol, maar het vraagt en verdient je volle honderd procent inzet en energie. Zeker gezien mijn lange reistijd, is het voor mij na vijf jaar te intensief geworden. Ik heb genoten van deze vijf jaar in de Kamer waarin ik het woord mocht voeren over Veiligheid en Justitie. Maar ik zal actief blijven voor D66, dat is zeker.”

Bron van ervaring

Partijleider Alexander Pechtold: “Met Magda Berndsen treedt een buitengewoon waardevol en kritisch Kamerlid terug. Haar strijd voor een betere rechtstaat raakte aan de kern van waar D66 voor staat. De fractie plukte vaak de vruchten van haar praktijkervaring als voormalig burgemeester en korpschef. We gaan haar ervaring missen, maar ik heb begrip voor haar besluit om zich terug te trekken uit de actieve politiek. Het getuigt van moed om tegen jezelf te durven zeggen: ik moet een stapje terug doen. We hopen van harte dat zij D66 zal blijven voorzien van gevraagde en ongevraagde adviezen op haar specialisme.”

Bereikt

Berndsen heeft onder andere op het vlak van politie veel bereikt. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat de zorg, nazorg en rechtspositie voor politieambtenaren met beroepsziekten zoals PTSS in de wet worden vastgelegd. Dit was een belangrijke stap voorwaarts voor een kwetsbare groep. Vanaf nu heeft deze groep, nadat is vastgesteld dat hun ziekte door het werk komt, makkelijker toegang tot de juiste zorg. Ook bracht zij belangrijke veranderingen aan in de Politiewet. Zo werd er een onafhankelijke klachtencommissie voor Nederlanders die een klacht hebben over de politie ingesteld. Verder werkte Berndsen aan een aantal wetsvoorstellen. Het wetsvoorstel om het huwelijk te moderniseren ligt bijvoorbeeld klaar om behandeld te worden in de Tweede Kamer. Ook maakte zij zich hard voor de regulering van wietteelt, zij werkte aan een initiatiefwetsvoorstel en zal dit aan haar opvolger overdragen. Berndsen was ook voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.