Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 16 december 2016

D66 en PvdA: Tijd voor modernisering nationaliteitsrecht 

D66 en PvdA vinden het huidige nationaliteitsrecht niet meer van deze tijd en willen het moderniseren. De huidige wetgeving zorgt bijvoorbeeld bij veel in het buitenland wonende Nederlanders voor problemen. Zij kunnen, zonder dat ze daarvan op de hoogte gesteld worden, de Nederlandse nationaliteit verliezen. Terugkeer naar Nederland wordt hierdoor bemoeilijkt.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch dienen daarom vandaag samen een wetsvoorstel in om een meervoudige nationaliteit in Nederland mogelijk te maken. In landen als België, Frankrijk, Italië en Luxemburg is dit al gebruikelijk.  Sjoerdsma: “De afgelopen kabinetsperiode is er te weinig aandacht geweest voor mensen met meerdere nationaliteiten. Dit terwijl de wereld juist steeds internationaler wordt. Nederlanders gaan voor langere tijd in het buitenland wonen en werken of trouwen met een internationale partner. De huidige wetgeving maakt hen ten onrechte het leven zuur.” Marcouch: “Een dubbel paspoort is, los van een belangrijke oplossing voor de praktische problemen van emigranten, ook mentaal van grote waarde. Ik vind het mooi dat Nederlanders zich verbonden blijven voelen met ons land, ook buiten de landsgrenzen en ook als zij een nieuwe nationaliteit krijgen.”

Nederlanders in het buitenland

Redenen om de Nederlandse nationaliteit te willen houden lopen uiteen. Het kan zijn vanwege erfrechtelijke redenen of om gemakkelijk naar het herkomstland te kunnen blijven reizen. Nederlanders in het buitenland komen nu soms voor onaangename verrassingen te staan. Sjoerdsma: “Ik ken schrijnende verhalen van Nederlanders in het buitenland die automatisch hun nationaliteit verloren. Bijvoorbeeld een zakenman in Nigeria die vanuit beleefdheid het staatsburgerschap in dat land aannam en vervolgens zonder dat hij het wist zijn Nederlandse nationaliteit verloor. Of een vrouw die de Mauritaanse nationaliteit aannam om daar een huis te kunnen kopen en een werkvergunning te krijgen. Haar hele gezin verloor vervolgens de Nederlandse nationaliteit en kon daardoor niet langer zonder visum naar Nederland reizen. Wij willen 900.000 in het buitenland wonende Nederlanders aan ons blijven binden en de enorme beperkingen oplossen.”

Loyaliteit en onderzoek

Nederland is een immigratie- en een emigratieland. Nederland heeft nu al 1,3 miljoen Nederlanders met één of meerdere andere nationaliteiten. Verkregen door bijvoorbeeld het huwelijk of geboorte uit een gezin met twee nationaliteiten. Het idee dat loyaliteit aan een land alleen tot uitdrukking komt door de ene nationaliteit in te ruilen voor de andere is achterhaald. Diverse onderzoeken door bijvoorbeeld de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken ondersteunen dit. Marcouch: “In tijden van toenemende polarisatie is het des te belangrijker dat alle Nederlanders zich verbonden voelen. Met Nederland, en met elkaar. We lossen hiermee een praktisch probleem op voor al die mensen die in het buitenland verblijven en automatisch hun Nederlanderschap verliezen of moeilijk kunnen terugkeren. Maar we geven ook een belangrijk signaal: er is niets mis met het hebben van een dubbele nationaliteit. Ook al ben je een nieuwkomer of heb je een tweede paspoort, je hoeft je Nederlanderschap nooit kwijt te raken.”

Wetsaanpassing

Op dit moment is het zo dat het niet mogelijk is om naast het Nederlanderschap ook een andere nationaliteit te hebben. Wil je Nederlander worden, dan is er een afstandsverplichting (of in ieder geval inspanningsverplichting) om je oorspronkelijke nationaliteit af te staan. Als Nederlander in het buitenland verlies je nu automatisch je Nederlanderschap indien je de nationaliteit van het land waar je woonachtig bent aanneemt. Ook verlies je het Nederlanderschap op het moment dat je paspoort niet op tijd verlengd wordt. D66 en PvdA willen de wet zo aanpassen dat je naast het Nederlanderschap voortaan ook een tweede nationaliteit kunt hebben.