D66 zet zich in voor cultureel erfgoed Culemborg

De Gemeente wil een vaste jaarlijkse bijdrage van 35.000 euro bijdragen aan een nog te vormen stichting genaamd Grote Barbara. De stichting wordt verantwoordelijk voor de instandhouding van de kerk en voor de verhuur en de exploitatie. Doel is het behoud van de Grote of Barbarakerk als cultuur-historisch monument voor de stad. Inclusief multiculturele toegang daartoe.

Dit voorstel werd maandag 7 februari 2022 in de Raad besproken. D66 diende twee amendementen in.
In de Kerkenvisie heeft de gemeente Culemborg uitgesproken groot belang te hechten aan de vijf monumentale binnenstadskerken.
De Grote of Barbarakerk is daar de oudste en meest monumentale van. In de transformatieladder van de kerkenvisie staat de Barbarakerk nu op de tweede trede d.w.z. meervoudig gebruik zowel religieus als cultureel.

D66 hecht waarde aan de Grote of Barbarakerk als cultuur-historisch monument en vindt het goed dat er in dit vroege stadium al nagedacht wordt over de mogelijkheden om de kerk onderhouden en toegankelijk te houden voor multicultureel gebruik. Tegelijkertijd zien wij een potentieel groot financieel risico en realiseren ons dat we niet alle belangrijke gebouwen in de stad kunnen “helpen”.

Hoe bepalen we welke gebouwen we prioriteit geven? D66 heeft de Raad voorgesteld een debat te houden om prioriteiten te benoemen. Dat de Grote of Barbarakerk top prioriteit heeft als gebouw van en voor ons allemaal is voor ons helder.

Om tegemoet te komen aan de financiële bezwaren, en om de beheersstichting een goede start te geven, diende D66 twee amendementen in: voor
1) eenmalig een extra bedrag van 30.000 euro en
2) jaarlijks in de P&C cyclus te rapporteren over de voortgang en resultaten van de stichting.

De eenmalige extra startsubsidie die D66 wil is bedoeld om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke fondsen en subsidiewerving. Het is belangrijk om te monitoren dat de toegekende bijdrage aan de stichting bijdraagt aan het publiek toegankelijk houden van de kerk voor een breed publiek. En dat de onderhoudsconditie van dit kerkgebouw in blijvende goede staat verkeerd.

Alleen het tweede amendement over een jaarlijkse rapportage werd door de Raad aangenomen. Ons eerste amendement voor een “vliegende start” werd niet gesteund, wij betreuren dit. Andere partijen wachten liever af of de stichting het wel gaat redden. D66 wil nu al de stichting extra ondersteunen en blijft zich inzetten voor de publiek toegankelijkheid van de Grote of Barbarakerk.

D66 blijft zich de komende jaren inzetten voor behoud van cultureel inzet in onze stad!

Fractie D66 Culemborg