Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 januari 2016

Cruciaal jaar voor onze privacy

Kees Verhoeven

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Vandaag is de Dag van de Privacy in een jaar dat cruciaal is voor onze privacy. Want privacy is niet vanzelfsprekend. Zowel bedrijven als overheden verzamelen steeds meer gegevens over ons.” Ook in 2016 blijft D66 zich inzetten voor een vrij en open internet, waarin de privacy van alle Nederlanders gewaarborgd blijft.

Vrij en open internet

Een vrij en open internet stelt mensen in de gelegenheid om veilig en met respect voor hun privacy informatie te vergaren, hun mening te uiten en zich persoonlijk te vormen. Bovendien is goede privacybescherming goed voor de economie en werkgelegenheid in Nederland. Als enige liberale partij in Nederland zal D66 zich altijd sterk maken voor een vrij en open internet.  

Cruciaal jaar

2016 is een cruciaal jaar voor onze privacy. Het huidige kabinet van VVD en PvdA komt met drie wetten die de privacy en de online veiligheid van alle Nederlanders ernstig schenden. Het gaat om de hackwet, de wet op de bewaarplicht en de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Intussen heeft de EU een nieuwe privacy wet aangenomen die onze privacyrechten voor de komende jaren bepaalt. Kortom, dit jaar staat privacy centraal. 

Kritisch

Maar deze wetten schaden ook het vestigingsklimaat van Nederland en daarmee onze economie en werkgelegenheid. Bedrijven willen de privacy van hun gebruikers beschermen en zorgen dat hun data veilig is. Daarom kijken ze naar de wetgeving in landen om vestigingsbeslissingen te maken. Tal van internetbedrijven hebben zich al uitgesproken tegen deze wetten. Van bedrijven die de digitale infrastructuur beheren (AMS-IX, datacenters) tot bedrijven die diensten aanbieden via het internet (zowel startups als tech-giganten zoals Google). D66 blijft de ontwikkelingen rondom deze wetten kritisch volgen.