Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 maart 2020

Gevolgen van de coronacrisis voor chronisch zieken

In deze moeilijke tijd moeten we omkijken naar de mensen die extra kwetsbaar zijn voor het virus. Of zorg en ondersteuning nodig hebben. Zorg dat zij zo goed mogelijk die zorg en ondersteuning kunnen blijven ontvangen.

Mogelijk extra kwetsbaar

Als je chronisch ziek of gehandicapt bent, ben je misschien extra kwetsbaar voor het coronavirus. Dat is volgens het RIVM het geval voor mensen ouder dan 70 jaar, met afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen, chronische hartaandoeningen, suikerziekte, ernstige nieraandoeningen, een hiv-infectie of met een verminderde weerstand tegen infecties. In dat geval is het van groot belang om de richtlijnen van het RIVM in de gaten te houden en te hanteren voor uw dagelijkse bezigheden. Zo houdt u uzelf en anderen veilig en gezond. Kijk daarvoor op de site van het RIVM.

Omkijken naar alle chronisch zieken en gehandicapten

De huidige situatie legt ook een zware druk op chronisch zieken en gehandicapten in het algemeen. Laten we de zorgprofessionals en mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen. Zodat zij niet overbelast raken, hun mensen kunnen blijven helpen en zichzelf veilig en gezond houden. Ook zorgprofessionals in de gehandicaptensector moeten voldoende beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben. Voor mantelzorgers die met vragen zitten, heeft MantelzorgNL het geweldige initiatief opgezet voor de Mantelzorglijn op 030 – 760 60 55.

Zeker van een gezonde werkplek

Uw werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Als u op een plek werkt met een grote kans op besmetting, of het voor u heel risicovol is, moet de werkgever er alles aan doen om het risico op besmetting te verkleinen. Ga vooral in gesprek met uw werkgever om te kijken of u bijvoorbeeld thuis kunt werken. Een werkgever mag niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Kijk voor verdere vragen op de site van de Rijksoverheid.

Ben je chronisch ziek en zzp’er?

Sommige mensen met diabetes, luchtwegen- of hartproblemen zijn zzp’er. Voor zzp’ers geldt dat dit natuurlijk geen normaal ondernemersrisico is. Daarom verdienen zij ondersteuning. Om zzp’ers tegemoet te komen wordt een speciale uitkering opgezet bij gemeenten, die binnen 4 weken moet worden toegekend (dat kan nu 13 weken duren) voor maximaal drie maanden. Deze aanvulling op het inkomen zorgt ervoor dat niemand onder het sociaal minimum terecht komt. Hierbij wordt niet gekeken naar het inkomen van een partner of vermogen, waardoor een veel grotere groep dan eerder recht krijgt op deze uitkering.