Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 17 maart 2020

Coronamaatregelen voor mkb’ers en ondernemers

Gesloten winkels en vele klanten die thuiszitten: voor kleine en middelgrote ondernemers breekt er een tijd van veel vragen aan. Wat gebeurt er met de loonbetalingen van mijn medewerkers en hoe betaal ik komende maanden mijn vaste lasten?

Tegemoetkomen in loonkosten

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan behouden, komt er een tegemoetkoming in de loonkosten voor alle bedrijven die met een omzetdaling te maken hebben door het coronavirus. Zo kunnen bedrijven hun medewerkers blijven betalen, ook als er veel minder werk is. Deze tegemoetkoming gaat gelden voor alle bedrijven met een omzetdaling van meer dan 20% sinds 1 maart, en de loonkosten voor de niet-gewerkte uren worden vergoed tot 90%. Ook voor mensen met een oproep- of nulurencontract. Het UWV gaat zo snel mogelijk uitkeren en achteraf verrekenen zodat bedrijven snel over de benodigde financiële middelen kunnen beschikken en zoveel mogelijk banen kunnen behouden.

Eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro

Er is een eenmalige tegemoetkoming van €4000 voor ondernemers in sectoren die direct getroffen zijn door de maatregelen die zijn genomen op verspreiding van het coronavirus te beperken. Het gaat onder andere over horeca, kappers en schoonheidssalons, reisorganisaties, zwembaden, fitnesscentra en sportclubs. Voorwaarde is wel dat er een bedrijfslocatie is buiten het eigen huis. De lijst met sectoren, precieze voorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden op deze website van het RVO.

Uitstel betalen belastingen

Veel ondernemers en bedrijven, groot en klein, hebben door de coronacrisis een stuk minder klanten en opdrachten of moeten zelfs tijdelijk hun deuren sluiten. Terwijl kosten, zoals de huur van een winkel- of kantoorpand, gewoon doorlopen. Deze bedrijven kunnen een verzoek indienen om hun voorlopige belastingaanslag te verlagen of om pas een stuk later en zonder boete belasting te betalen. Daardoor houden ze in deze lastige tijd meer geld in kas.

Overheden moeten rekeningen aan ondernemers eerder betalen

D66 wil dat overheden, zoals gemeenten en provincies, meer vaart maken met het betalen van rekeningen aan mkb’ers. Wettelijk gezien hebben ze daarvoor 30 dagen de tijd, maar dat moet nu tijdelijk 15 dagen worden. Voor veel bedrijven is het uitblijven van betalingen namelijk een groot probleem. Luister hier het interview met Kamerlid Kees Verhoeven terug op BNR.

Garantieregelingen

Om ervoor te zorgen dat de kredietverlening aan gezonde bedrijven niet stilvalt zijn garantieregelingen voor het mkb verruimd en de voorwaarden versoepeld. Hiermee kunnen mkb-bedrijven gemakkelijker krediet verkrijgen zodat zij sneller en simpeler bijvoorbeeld met een overbruggingskrediet de gevolgen van de coronacrisis het hoofd kunnen bieden. Klik hier voor meer informatie. Ook zal er op microkredieten vanuit Qredits tijdelijk een pauze op de aflossingsverplichting en rentekortingen worden doorgevoerd.