Verslag raadsvergadering 19 mei 2022

Donderdagavond 19 mei heeft de raad een besluitvormende vergadering gehad. Op de agenda stonden 5 hamerstukken en 3 bespreekstukken. Ook werd een motie vreemd aan de orde van de dag behandeld over de vluchtelingencrisis. De avond verliep vlot, de raad was het vaak unaniem eens met de ingediende voorstellen.

Aan het begin van de vergadering werden de heren Vondeling en Holtslag als steunfractlid beëdigd. Vervolgens is de agenda gewijzigd vastgesteld, agendapunt 10 is verwijderd van de agenda en wordt in een volgende vergadering behandeld. Agendapunt 8 wordt aangepast naar een hamerstuk. Ook benoemde de raad de vier leden van de Auditcommissie: de dames Voskamp, Hagman, Zuidwijk-van Lenthe en de heer Teunissen. 

Lendeweg, Kampweg en Zienswijzen

De raad besloot unaniem om het bestemmingsplan Lendeweg 8b vast te stellen en in te stemmen met de beantwoording van zienswijzen zoals verwoord in reactienota. Daarbij wordt geen exploitatieplan opgesteld, omdat het kostenverhaal anderszins verzekerd is. De raad heeft met hamerslag een coördinatiebesluit genomen voor de Kampweg 46 Brummen. Dit houdt in dat via de coördinatieregeling het bestemmingsplan en omgevingsvergunning in één voorstel in behandeling genomen kunnen worden.

De gemeenteraad besloot ook om een zienswijze in te dienen op de programmabegroting 2023 van de regionale GGD. De zienswijze kunt u vinden op www.brummen.nl. Daarin vraagt de Brummense raad vooral aandacht voor de financiële positie van onze gemeente. De raad nam unaniem een amendement aan bij het voorstel om een zienswijze in te dienen voor de conceptbegroting Plus OV 2023. Er werd door de gemeenteraad geen zienswijze ingediend op de begrotingswijziging van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) en ook niet ten aanzien van de ontwerpprogrammabegroting 2023.

Vluchtelingencrisis

De gemeenteraad besprak uitgebreid over een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ dat werd ingediend door PvdA, GroenLinks, D66 en CDA. In deze motie roept de  raad het college op onmiddellijk een of meerdere locaties aan te wijzen (bijvoorbeeld een leegstaand pand) waar 25 tot 50 vluchtelingen, ongeacht hun afkomst, tijdelijk opgevangen kunnen worden. Ze vragen het college om aandacht te hebben voor een zo groot mogelijk draagvlak onder de inwoners. En de raad op de hoogte te brengen van de mogelijkheden/scenario’s om nog dit jaar in de gemeente, bijvoorbeeld door tijdelijke bebouwing, extra woningen te realiseren. De motie is raadsbreed uiteindelijk ingediend en unaniem aangenomen.
 

Beeld: D66