Marnix Wiechers

Marnix Wiechers - Beeld: Gemeente Arnhem

Als Technisch Trainee bij netwerkbedrijf Alliander in Arnhem, houdt Marnix zich volop bezig met de energietransitie. Met die professionele vaardigheden, zijn analytische blik vanuit zijn achtergrond als natuurkundige en zijn jarenlange politieke interesse, een verrijking voor de fractie.

  • 24 jaar
  • Arnhem
  • Hij/hem

Wat betekent D66 voor jou?

“Wat mij in de basis aanspreekt aan D66 is het sociaal-liberalisme. Ik vind het belangrijk dat dit gedachtegoed de decentrale rekenkracht van de markt erkent, als een mechanisme dat tot de optimale verdeling van schaarse middelen komt. De rol van de overheid is vervolgens om kaders te stellen aan de markt, zodat deze rekenkracht ook de juiste sommetjes maakt en de economisch optimale verdeling ook maatschappelijk optimaal is.”
 
“Daarnaast vind ik een progressieve grondhouding erg belangrijk, waarbij ‘omdat we het altijd zo gedaan hebben’ nooit een argument is. D66 is een partij zonder dogma’s, die daarmee ook niet bang is om een standpunt bij te stellen wanneer gepresenteerd met nieuw bewijs. Het debat wordt hierbij ook niet uit de weg gegaan, met een waardevolle diversiteit aan perspectieven randvoorwaardelijk voor een gezonde discussie.”

Waarom fractievolger bij D66 Arnhem?

“Het fractievolgerschap is voor mij dé manier om vanuit de inhoud iets te kunnen betekenen voor de stad. Ik denk dat ik vanuit mijn visie en achtergrond een waardevol extra perspectief kan brengen in de fractie. Bovendien merk ik andersom ook dat de scherpte en gedrevenheid van de partij mij ontzettend veel energie geeft. Ik geloof in waar D66 Arnhem voor staat, en hoop daar vanuit deze rol een positieve bijdrage aan te kunnen leveren.”

Welke kansen zie jij voor Arnhem?

“Toen ik in Arnhem ging wonen voor mijn eerste baan, beweerde een vriend van me dat er ‘niets is dat Arnhem uniek maakt’. Nu ik kennis heb gemaakt met de stad kan ik volmondig stellen dat ik het daar níet mee eens ben. Ik ben juist enorm gevallen voor het unieke Arnhemse karakter als het gaat om de stadsparken, de kunst, de innovaties op het vlak van energie en de sterke binding van de inwoners met hun wijk.”
 
“Ondanks deze grote pluspunten staat de stad voor genoeg uitdagingen. De cijfers laten zien dat Arnhem slecht scoort op vlakken als armoede en criminaliteit. Ook is het kwalijk hoe de geografische scheidslijn van de Rijn ook een sociaal-economische scheiding lijkt te vormen, met grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van de stad. Daarnaast blijf ik mij verbazen hoeveel doorgaand verkeer er door hartje Arnhem gaat, ten koste van de fiets- en wandelervaring.”
 
“Een collectieve bescheidenheid siert veel Arnhemmers, maar ik denk dat we ons als stad bewust moeten zijn van onze krachten en eerlijk over onze uitdagingen. De grootste kansen voor de gemeente zie ik in het gebruikmaken van wat Arnhem uniek maakt om deze uitdagingen het hoofd te bieden.”