Sport

Voor veel mensen is sporten en bewegen een vorm van vrijheid. Het is een manier om je talenten te ontdekken en om jezelf te ontplooien. Sporten maakt veel mensen gelukkig en is een fysieke uitlaatklep in een samenleving waarin we vaak met ons hoofd bezig zijn. Sport brengt ook plezier en trots, zowel om het te doen als om naar te kijken. In de samenleving zorgt sport voor verbroedering en verbinding, en versterkt het de sociale cohesie. Sport en bewegen zijn overigens niet alleen in sociaal-maatschappelijk opzicht belangrijk. Het zijn ook onmisbare pijlers in het verbeteren van onze gezondheid.

D66 wil een sport- en beweegvriendelijke gemeente

Gemeenten hebben een sleutelrol om sport en bewegen laagdrempelig en voor iedereen mogelijk te maken. De openbare ruimte in Apeldoorn moet voldoende ruimte bieden en uitnodigend zijn om buiten te bewegen, voor alle kinderen van alle leeftijden. D66 wil bouwen aan een sport- en beweegvriendelijke gemeente met duidelijke en aantrekkelijke wandel-, hardloop, fiets- en skateroutes, freerunbanen, urban sports en 3×3 basketbal, een goede fysieke toegankelijkheid in de openbare ruimte, watertappunten, en sportfaciliteiten zoals buiten-fitnessapparaten en sportcontainers.

Stimuleren van en samenwerking met de sportverenigingen

In coronatijd hebben de sportverenigingen het moeilijker gekregen en veel leden verloren. D66 wil dat de gemeente stimuleert dat mensen zich opnieuw bij sportverenigingen aansluiten. Maar deze ontwikkeling moet ook een reden zijn om, samen met de Sportraad en de verenigingen, nog eens goed naar de structuur van verenigingen en sportterreinen te kijken. Verenigingen kunnen beter samen gaan voordat ze door gebrek aan vrijwilligers of leden dreigen om te vallen.

D66 wil sportverenigingen stimuleren om ook een bredere maatschappelijke rol op te pakken, zoals het bieden van kinderopvang of taallessen en het bieden van korting op de contributie voor mensen met een Stadspas.

Beeld: D66

Selectieve aandacht voor topsport

Atletiek, baanwielrennen en volleybal zijn de parels van de topsport in Apeldoorn. Met de aanwezigheid van Omnisport willen we deze verder stimuleren door met enige regelmaat (inter-)nationale sportevenementen naar Apeldoorn te halen.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.