Vacature: fractieondersteuner

Wil jij je actief inzetten voor Amsterdam Centrum namens D66? Dit is je kans om direct een bijdrage te leveren aan de lokale politiek!

Fractieondersteuner gezocht

De D66-leden van de stadsdeelcommissie (SDC) in stadsdeel Centrum zoeken een fractieondersteuner. Dit houdt in dat jij een aantal uur per week samenwerkt om D66 te vertegenwoordigen in ons stadsdeel. Dus denk jij wel eens na over de buurt waar je woont? Heb je ideeën over wat anders en beter kan? En wil jij je inzetten voor D66? Lees dan snel verder!

Taken

Als fractieondersteuner werk je nauw samen met de SDC-leden en help je hen bij het treffen van voorbereidingen voor de stadsdeelcommissievergaderingen. Dit betekent: 

·      Voorbereiden van fractieoverleg;
·      Notuleren bij fractieoverleg;
·      Doornemen van stukken; 
·      Agenderen van onderwerpen; 
·      Formuleren van adviezen; 
·      Meedenken over schriftelijke en mondelinge vragen; 
·      Evt. andere ondersteunende werkzaamheden. 

Competenties

·      Staat in contact met inwoners en organisaties in Centrum 
·      Samenwerkingsgericht
·      Politiek sensitief 
·      Positief ingesteld en kansen ziet voor Amsterdam Centrum 
·      Nieuwsgierig in de directe omgeving 
·      Proactief met ideeën en suggesties
·      Gestructureerd en ondersteunend

Inschatting tijdsbeslag

Gemiddeld een paar uur per week, in totaal zo’n 8-12 uur per maand. Je woont de SDC- vergaderingen bij wanneer nodig en doet voorbereidend lees-, schrijf- en uitzoekwerk. Daarnaast wordt je aanwezigheid en inzet bij de overige activiteiten van de afdeling ontzettend gewaardeerd. De functie duurt in principe tot het einde van de huidige termijn. 

Wat staat daar tegenover?

Voor de rol van fractieondersteuner is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar. Je gaat daarnaast veel kennis opdoen en nieuwe mensen leren kennen! Je leert over lokale politiek en je gaat veel te weten komen over de stad, de thema’s die spelen, bestuurlijke processen etc. Je gaat een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Amsterdam Centrum en de realisatie van sociaalliberale denkbeelden. Naast bovenstaande gaan we er ook gewoon een gezellige tijd van maken.

Geïnteresseerd?

Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met Diederik of Jeantine. We ontvangen graag een link naar je LinkedIn profiel (of een CV) en een korte motivatie (max. een half A4’tje). Daarna volgt een kennismakingsgesprek waarin we met elkaar in gesprek gaan over de verwachtingen. De deadline voor inzendingen is 10 januari 2024. 
 
Heb je eerst nog vragen, stel ze gerust! Dat kan ook bij Diederik en Jeantine.

Wij hebben heel veel zin om, met jou, als team D66 Amsterdam Centrum aan een mooiere stad te werken! Doe mee!

Meer over de SDC

De stadsdeelcommissie (SDC) behartigt de belangen van bewoners en ondernemers en adviseert het dagelijks bestuur en het bestuur van de stad over wat er speelt in het stadsdeel. De SDC bestaat uit vertegenwoordigers uit het stadsdeel en is gekozen door bewoners. D66 Amsterdam Centrum heeft twee zetels in de SDC. De fractie bestaat uit Diederik Brink en Jeantine van der Feest.

De SDC haalt input op bij bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Als er onderwerpen zijn die meer aandacht moeten krijgen, bespreken zij dit in het tweewekelijks overleg met het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Ook kan het dagelijks bestuur aan de SDC vragen om advies uit te brengen over een bepaald onderwerp.

Als SDC zetten wij ons in voor de directe leefomgeving van bewoners en ondernemers in Amsterdam Centrum. Het politieke werk gaat op stadsdeelniveau vaak om hele praktische zaken, zoals de herinrichting van een straat. Dat is spannender dan je misschien denkt! Voor directe bewoners staat soms veel op het spel en zijn er vele tegenstrijdige belangen. Als SDC-lid weeg je die belangen af en geef je advies aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel.

De SDC heeft ook een controlerende rol richting het stadsdeelbestuur. Zijn bepaalde trajecten wel goed gegaan, zijn de juiste afwegingen gemaakt, zijn bewoners/ondernemers voldoende meegenomen? Het is de taak van de SDC om alert en kritisch zijn.

Daarnaast spelen in Amsterdam Centrum natuurlijk ook grote dossiers, zoals de Aanpak Binnenstad, hebben we te maken met het horeca-beleid en andere zaken die op gemeentelijk niveau worden besloten maar waarbij we wel mogen adviseren. Bij alles laten we de D66-idealen meewegen.

Kortom, de thema’s zijn heel divers en dat maakt het werk ontzettend interessant en leuk!