Dehlia Timman

Dehlia Timman - Beeld: D66 Amsterdam Centrum

Dehlia Timman is voorzitter van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Centrum

  • 43 jaar
  • Amsterdam
  • Amsterdam
  • Zij/haar

Ik ben Dehlia Timman en houd me als voorzitter van het Dagelijks Bestuur Centrum bezig met de portefeuilles veiligheid, handhaving, zorg, welzijn en onderwijs, cultuur, dienstverlening, monumenten en werelderfgoed, gebiedsgericht werken en sport. Als Dagelijks Bestuur voeren wij taken en bevoegdheden uit namens het College en krijgen hierbij gevraagd en ongevraagd advies van de stadsdeelcommissie.

Het is een leuke en uitdagende baan! Als stadsdeelbestuurder kan je veel betekenen en vooral op praktisch of persoonlijk vlak echt een verandering teweeg kan brengen. De stadsdeel politiek is heel praktisch. Het gaat over bewoners en ondernemers. Door veel met hen te praten hoor je allerlei grote en kleine wensen, als ik daar een verschil in kan maken is dat soms een kleine stap voor de gemeente, maar een grote voor de betrokkenen. Ik kan die veranderingen maken door goed te luisteren naar wat nodig is en dingen met elkaar te verbinden.

De stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Centrum is een belangrijke functie. Als ‘binnenstadburgemeester’, zoals de positie ook wel bekend staat, fungeer ik als een belangrijke adviseur van burgemeester Halsema op allerlei dossiers, zoals de veiligheid van het stadsdeel, maar ook voor de uitvoering van bijvoorbeeld de Aanpak Binnenstad. Ik wil ook de verduurzaming van de oude huizen in de binnenstad een impuls geven.

Mijn dagen zijn daardoor heel afwisselend. Bewoners die een buurtinitiatief organiseren, een ondernemer die zijn terras wil uitbreiden, een ouderensociëteit die subsidie heeft aangevraagd, de politie over de veiligheid in het stadsdeel, de burgemeester die de visie op de binnenstad wil bespreken, dit zijn allemaal voorbeelden van waar ik mij mee bezighoud. Bijna alles wat ik doe speelt zich in het centrum af, daardoor kan ik bij veel plannen en projecten even langs fietsen om te kijken hoe het gaat.

Ik ben zelf al jaren lid van D66 en heb in Amsterdam meerdere functies bekleed. Hiervoor was ik 7 jaar lang Gemeenteraadslid. Daarnaast werkte ik van 2017 tot 2021 als universitair docent Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Verder heb ik affiniteit met stadsdeel centrum, en werkte ik, voordat ik gemeenteraadslid was, als assistent van toenmalig stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Centrum Boudewijn Oranje (D66). Ik heb de ambitie om ook na de raadsverkiezingen van 2022 nog een periode door te gaan als stadsdeelvoorzitter.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Hollandsche manege. Ik rijd daar al paard sinds ik 8 jaar oud ben. Nu heb ik een vast paard wat ik twee keer in de week rijd en waar ik helemaal gek op ben. Daarnaast is het een prachtig monument en de oudste rijschool van Nederland. Het is gebouwd in 1882 door de bouwmeester A.L. van Gendt die ook het Concertgebouw en de Stadsschouwburg heeft getekend.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

In stadsdeel centrum zijn we hard bezig met de Aanpak Binnenstad. Dat is een Masterplan waarmee we veel zaken tegelijk aan willen pakken. Het belangrijkste is om de binnenstad weer van en voor Amsterdammers te maken. Denk daarbij aan een economie waarbinnen wordt geïnvesteerd in lokale buurtfuncties en ambachten. Maar ook het creëren samen met onze vastgoedpartners van werk en woonruimtes voor Amsterdammers. En we maken buurten leefbaarder door meer groen in de openbare ruimte. Ook willen ik de stad weer aantrekkelijker en leefbaarder maken voor gezinnen. Zie website van de gemeente voor meer info over de Aanpak Binnenstad.

Wat zijn zaken die jij als stadsdeelvoorzitter wil veranderen?

Zoals gezegd, zet ik me volop in om de Aanpak Binnenstad tot een succes te maken. Zie hiervoor ook de vorige vraag.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is mijn club en mijn thuishonk. Ik ben inmiddels alweer ruim 12 jaar lid en nog steeds staat D66 voor mij voor sociaal en liberaal. Sociaal in de zin van een stevig sociaal vangnet maar ook een springplak voor iedereen die dat nodig heeft. Liberaal in de zin van de persoonlijke vrijheid voor iedereen om zichtbaar zichzelf te kunnen zijn. Daarmee bedoel ik een gelijkwaardige behandeling en eerlijke kansen voor alle mensen, ongeacht kleur, sekse, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid etc. De combinatie van sociale zekerheid en individuele vrijheid spreekt mij ongelooflijk aan. Bovendien zijn wij de onderwijspartij!

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

De geniale vriendin. Prachtig geschreven, Italië, vrouwenvriendschap, meeslepend, het belang van onderwijs en emancipatie.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Grachtenfestival, eindelijk weer muziek live meemaken in een zaal ondanks Corona. Wat ik mooi vind is het jonge talent wat een kans krijgt op het podium en dat ook echt waarmaakt. Hier zie je de nieuwe generatie artiesten, superdivers in afkomst en discipline.