Alexander Scholtes

Alexander Scholtes - Beeld: Alexander Scholtes

Alexander Scholtes is Voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Centrum

  • 40 jaar
  • Nijmegen
  • Amsterdam

Het is een grote eer om dagelijks bestuurder te mogen zijn in Amsterdam, en al helemaal in stadsdeel Centrum. Het stadsdeel is prachtig, en er valt zoveel te ontdekken. Tegelijkertijd is er veel werk te doen de binnenstad moet en kan schoner, groener en Amsterdamser. Samen met bewoners, ondernemers, andere organisaties en de andere bestuurders wil ik hier hard aan werken. We moeten echt het samen doen.
 
Als stadsdeelvoorzitter heb ik speciale aandacht voor veiligheid en handhaving. De politie en handhavers doen met relatief weinig mensen belangrijk en heftig werk, terwijl de uitdagingen zich opstapelen. Belangrijk is ook dat Amsterdam de vrijzinnige stad is, blijft en nog meer wordt waarin mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap zich veilig en vrij voelen. 

Welke kansen zie jij voor het stadsdeel?

Als stadsdeelvoorzitter ben ik samen met de burgemeester en wethouder Mbarki verantwoordelijk voor de Aanpak Binnenstad. Belangrijk daarin is onder andere het verbeteren van de diversiteit van het horeca-, winkel- en voorzieningenaanbod van de binnenstad. We willen toewerken naar een binnenstad die minder gericht is op toerisme, en meer op Amsterdammers. Dat kan de gemeente niet alleen: we moeten en willen samenwerken met de maatschappelijke vastgoedondernemingen NV Zeedijk en Stadsgoed NV en met andere partijen die vastgoed hebben of willen aankopen. Wie de stenen (de gebouwen) heeft, bepaalt immers wie het pand mag huren. Ik zie echt kansen om er samen met die partijen aan te werken dat er straks weer meer interessante winkels, horeca, kunst, cultuur en woningen (bijvoorbeeld boven winkels) in de binnenstad te vinden zijn. Ik zeg er wel eerlijk bij: dat is echt een proces van de lange adem. De binnenstad moeten we pand voor pand terugveroveren.  

Welk cultureel evenement of welke culturele instelling heb je het laatst bezocht en waarom?

Ruim twintig jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam voor de muziek, om te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Hoewel ik later een andere kant op ben gegaan, is (klassieke) muziek voor mij nog steeds heel belangrijk én onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. We hebben we hier geweldige orkesten, concertzalen en musici. Ik ben dan ook regelmatig te vinden in het Concertgebouw en de Stopera (voor opera), maar bijvoorbeeld ook in de Amstelkerk op het Amstelveld en de Duif aan de Prinsengracht.