Red Ruigoord

Het voortbestaan van de Amsterdamse vrijhaven Ruigoord staat onder druk. Ruigoord is al sinds 1973 een creatieve broedplaats waar culturele evenementen plaatsvinden, zoals exposities, concerten en festivals. D66 vindt Ruigoord van culturele waarde voor de stad. En heeft de wethouder gevraagd om voor april een concrete visie te formuleren waarmee Ruigoord ook geholpen is. D66-raadslid Elise Moeskops: “D66 wil Ruigoord als culturele locatie zo lang mogelijk beschermen omdat het een essentiële pijler is van de Amsterdamse kunst & cultuursector.”

Geen wat-als-scenario’s

Het kunstenaarsdorp heeft in haar vijftigjarige bestaan vele roerige periodes doorstaan, en er breken wederom onzekere tijden aan. Er zijn verschillende toekomstplannen in de maak die het voortbestaan van het kunstenaarsdorp bedreigen. Maar dat zijn voorlopig nog wat-als-scenario’s, en de komende vijf jaar zijn er geen concrete plannen voor het gebied. Het havenbedrijf en de provincie dreigen echter voor te sorteren op eventuele plannen, en hiermee Ruigoord al weg te bestemmen. Op verzoek van Amsterdam heeft de provincie de stad de kans gegeven een toekomstvisie te ontwikkelen over Ruigoord. D66-raadslid Elise Moeskops: “D66 pleit ervoor Ruigoord zoveel mogelijk zekerheid te bieden en de creatieve vrijhaven zo lang mogelijk voor Amsterdam te behouden, en niet te handelen op basis van wat-als-scenario’s.”

Belang van cultuur in Amsterdam

D66 vindt het belangrijk om de vrijhaven Ruigoord te beschermen als onderdeel van de culturele wereldstad Amsterdam. De woon- en werkruimtes in Ruigoord zijn het thuis voor verscheidenen Amsterdamse makers van kunst, theater en muziek. Hiermee dragen zij bij aan het culturele aanbod van de stad. Ook is Ruigoord een unieke evenementenlocatie voor de nacht- en uitgaanscultuur in de stad. D66-raadslid Elise Moeskops: “Ruigoord is een begrip voor iedereen die van kunst en cultuur of een goed feestje houdt. Daarom willen wij deze unieke plek waarborgen voor de Amsterdammers en haar bezoekers.”