Zomercolumn #6 – Harmen van der Steenhoven – september 2022

Verduurzamen, ook voor de volgende generatie

Harmen van der Steenhoven

Beeld: Barbara Salem/D66

Toen wij middenin de coronacrisis een zeer gedateerde woning uit 1937 kochten wisten we dat er fors in geïnvesteerd moest worden om de woning weer up-to-date te krijgen.

Een van de vragen waar wij voor stonden was in welke mate we het huis konden verduurzamen.
We besloten -ondanks- de “hoge” kosten voor het maximale te gaan. Dat wil zeggen HR-beglazing, een nieuwe vloer, gevelisolatie, een warmtepomp, een WTW-systeem en zonnepanelen (alhoewel deze nog geïnstalleerd moeten worden).

Het resultaat mag er zeker zijn. Door de forse ingrepen wonen we er heel prettig. Verduurzaming is -zo blijkt- niet alleen een gigantische kostenbesparing maar het biedt ook veel comfort.
Geen koude voeten of tochtige badkamer meer. Wel een lage energierekening.

Naast het comfort knijpen wij anno 2022 onze handjes dicht. Door de geëxplodeerde gasprijzen zijn onze maandlasten qua energieverbruik nog steeds behapbaar.

Gezien deze laatste ontwikkeling ben ik ook als raadslid extra gedreven om ook andere inwoners van Amstelveen te helpen hun woning te verduurzamen om de energierekening betaalbaar te krijgen. Zowel woningeigenaren als voor huurder.
Wat mij betreft is dit de grootste prioriteit van de komende jaren. Temeer omdat ik hier op mijn vakantieadres in Noord-Italië zie hoe de gevolgen van klimaatverandering uitpakken.

Langdurige hitte teistert heel Europa en een watertekort dreigt. Juist ook om die reden is het belangrijk om in te zetten op verduurzaming van onze woningvoorraad.
Onze vakantie met onze pasgeboren zoon hebben we er natuurlijk niet door laten verpesten, maar het vaderschap sterkt mij in de opvatting dat alle zeilen bijgezet moeten worden om onze planeet ook voor de volgende generatie beter achter te laten.