Amstelveen als internationale bestemming

Laat ik het in een volle politieke zomer iets luchtiger houden. Afgelopen juli reisde ik per trein vanuit Praag naar Amsterdam. En met een prachtig landschap dat aan mij voorbij trok bedacht ik me hoe goed Amstelveen qua locatie eigenlijk ligt. Ik stap straks uit op Amsterdam Centraal en ben met 45 minuten thuis.

Amstelveen-als-internationale-bestemming-Zomercolumn-Robert-Zuidbroek-augustus-2023

Beeld: D66

Eerder heb ik al eens iets geschreven over internationale treinreizen. Ik ben daar groot fan van en zodra ik de kans heb, maak ik weer een mooie reis.
Treinreizen wordt ook meer en meer een alternatief voor vliegverkeer. Zeker voor de kortere afstanden worden deze reizen steeds populairder met de trein. Zelfs de nachttreinen keren terug.

Veelal is het begin- en eindpunt van deze treinen Amsterdam Centraal. Vanuit Amstelveen goed te bereiken. Recent nog kondigde de NS aan dat de nieuwe Intercity Brussel vanaf volgend jaar begint en eindigt op Amsterdam Zuid. En via Schiphol met minimale stops naar Brussel rijdt in 2 uur.
Dat is wat mij betreft een grote aanwinst, zowel voor het treinverkeer als voor Amstelveen. En andere internationale treinen zullen volgen.

Want ja, er wordt wel eens geroepen dat Amstelveen de grootste gemeente is zonder treinstation. Maar laten we dat eens omdraaien: Amstelveen heeft aan haar randen maar liefst drie grote treinstations liggen: Amsterdam Zuid, Bijlmer Arena en Schiphol Airport.
Twee daarvan worden straks bediend door internationale treinen. En vanaf het Stadshart sta je met hoogwaardig ov al in 15 minuten op deze stations.

Laten we daar eens over nadenken: op ongeveer een kwartier afstand hebben we in de nabije toekomst directe treinverbindingen naar Brussel, Parijs, Londen of Berlijn.
Dat past wat mij betreft perfect bij het duurzame, inclusieve en internationale karakter van Amstelveen. Want niet alleen kan de Amstelvener eenvoudig en duurzaam op reis, ook de reiziger die straks uitstapt op Amsterdam Zuid vindt Amstelveen letterlijk om de hoek.
Voor een hotel, hapje eten, museum, parken en bos. Ik zie zoveel kansen…