D66 wil actie tegen stijging valincidenten onder Amstelveense ouderen

Amstelveen, 8 maart 2024 – Het aantal valincidenten onder ouderen in Amstelveen is fors gestegen. Volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) belandden in 2023 ongeveer 1.800 ouderen na een val in het ziekenhuis, wat een toename van 33% betekent ten opzichte van 2022. D66 heeft het college van burgemeester en wethouders opgeroepen tot actie om deze trend te stoppen.

08032024-D66 wil actie tegen valincidenten-Saloua Chaara

Beeld: D66

Toename van valincidenten in Amstelveen

Relatief vinden er in Amstelveen veel valpartijen plaats. Per 10.000 ouderen worden er per jaar gemiddeld 197 in het ziekenhuis opgenomen na een valpartij.

Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde: 148. Deze valpartijen veroorzaken niet alleen lichte verwondingen maar kunnen ook ernstige gevolgen hebben, zoals heftige botbreuken of zelfs fatale afloop.

Cijfers van het CBS laten zien dat vallen tegenwoordig met afstand de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak in ons land is.

Vallen verdient meer aandacht

D66 heeft de zorgwekkende situatie aangekaart bij college van burgemeester en wethouders.

Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66: “Wij willen dat onze Amstelveense ouderen op een gezonde en prettige wijze van hun oude dag kunnen genieten.
De stijging van het aantal valincidenten onder Amstelveense ouderen baart ons daarom grote zorgen. Als ouderen vallen, leidt dit niet alleen tot fysiek leed maar ook tot isolatie, vereenzaming en depressie. Want wij zien dat veel ouderen ontzettend bang zijn om te vallen. Ook als zij niet eerder gevallen zijn.

Door die angst komen zij in een vicieuze cirkel terecht: zij gaan minder bewegen, waardoor hun spierkracht en evenwicht afnemen. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Daarnaast kan naar buiten gaan om boodschappen te doen of vrienden en familie ontmoeten dan een hele opgave zijn.”

Ouderen weerbaar maken

Gelet op de toename van het aantal valincidenten, pleit D66 voor een intensievere aanpak om het valgevaar in Amstelveen in te dammen.

Naast uitbreiding van bestaande initiatieven zoals valpreventiecursussen, moet er meer worden gedaan om ouderen met een verhoogd valrisico te bereiken en te ondersteunen. Ook wil D66 dat het sportaanbod voor ouderen wordt uitgebreid en dat regelmatige lichaamsbeweging wordt gestimuleerd.

Amstelveners kunnen ook veel zelf doen, benadrukt Chaara: “Mensen hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid om actief blijven en te werken aan hun fitheid. Door regelmatig te bewegen kunnen zij hun spierkracht en balans behouden, wat het risico op vallen aanzienlijk verkleint.
Mijn oproep aan Amstelveners is dan ook: blijf in beweging!”