D66 en PvdA willen een versnelling in aanleg van fietssnelwegen

Amstelveen, 22 december 2022 – Naar aanleiding van plannen van de Vervoerregio Amsterdam om fietssnelwegen aan te leggen, willen D66 en de PvdA weten waar en wanneer deze wegen in Amstelveen worden aangelegd.

Arnout van den Bosch (PvdA) en Youssef Ben Idder (D66)

Arnout van den Bosch (PvdA) en Youssef Ben Idder (D66) - Beeld: D66

Vervoerregio Amsterdam

De Vervoerregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer, waar Amstelveen deel van uitmaakt. De Vervoerregio is verantwoordelijk voor het realiseren en verbeteren van de infrastructuur voor auto, OV en fiets.

Op dit moment is de Vervoerregio de aanleg van fietssnelwegen in de regio aan het onderzoeken, zo ook in Amstelveen. D66-raadslid Youssef Ben Idder en PvdA-raadslid Arnout van den Bosch hebben het college van burgemeester en wethouders gevraagd om in overleg met de Vervoersregio inzichtelijk te maken wanneer en waar deze fietssnelwegen worden aangelegd. Dit vinden beide raadsleden belangrijk omdat hier snel in Amstelveen mee gestart moet worden.

Verkeersveiligheid

De bereikbaarheid van de gemeenten Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en de kern Ouderkerk aan de Amstel staat onder druk als gevolg van mobiliteitsontwikkelingen.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is, dat het gebruik van e-bikes populairder is geworden. Daardoor is het op de fietspaden steeds drukker geworden en is de kans op ongelukken toegenomen.
Het is daarom van belang dat er meer geïnvesteerd wordt in betere, veiligere en duurzame infrastructuur, aldus D66-raadslid Ben Idder.

Fietssnelwegen

De afstanden die een e-biker aflegt zijn langer dan die van een “normale” fietser. Rondom Amstelveen zijn verschillende opties om fietssnelwegen aan te kunnen leggen. Bijvoorbeeld naar Uithoorn, Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Zuidoost (via Ouderkerk aan de Amstel).
PvdA-raadslid Arnout van den Bosch: “De fiets is ook voor langere afstanden een goed alternatief voor de auto, maar dan is het wel prettig om lekker te kunnen doortrappen: op een fietssnelweg. Wij willen dat daar snel werk van gemaakt wordt.”