D66 wil fietspaden en straten innovatief verduurzamen

Amstelveen, 14 december 2022 – D66 wil dat er bij het aanleggen van infrastructuur, zoals fietspaden en straten, meer rekening wordt gehouden met duurzaamheid. Hierbij moet rekening worden gehouden met de gevolgen van klimaatverandering en moet de Amstelveense infrastructuur energieneutraal worden gebouwd en onderhouden.
Een motie van D66 raadslid Youssef Ben Idder, mede ingediend door de VVD (de heer van Van Leeuwen), PvdA (mevrouw Bouwman), Goed voor Amstelveen (mevrouw Höcker) en GroenLinks (de heer Slump) om hier in Amstelveen werk van te maken, is op 14 december door de gemeenteraad aangenomen. Het doel van dit initiatief is om de infrastructuur in Amstelveen te verduurzamen.

Youssef Ben Idder-fietspaden en straten innovatief verduurzamen

Youssef Ben Idder, D66 Amstelveen - Beeld: D66

Plastic Roads

Een manier om hieraan bij te dragen is het aanleggen van plastic roads. In verschillende gemeenten zoals Almere en Zwolle zijn er pilots gestart met het aanleggen van plastic roads.

De plastic road bevat gerecycled plastic, zoals plastic bekertjes en plastic flesdoppen. Op de plastic road ligt een laagje steenslag, dit wordt ook op bruggen gebruikt. Het laagje steenslag voorkomt slijtage van het plastic en het vrijkomen van plastics in de grond. Daarnaast wordt de plastic road zo niet glad als het regent of vriest.

Klimaatadaptatie

Plastic roads zijn voorzien van holle ruimtes waardoor heel makkelijk kabels en leidingen getrokken kunnen worden. Bovendien kan regenwater worden opgevangen in deze holle ruimtes. Extreme regenval en zware buien komen door klimaatverandering steeds vaker voor. De huidige infrastructuur kan dit vaak niet goed verwerken, met straten die blank staan tot gevolg.

Sommige wijken in Amstelveen ervaren ook wateroverlast bij extreme regenbuien. ‘Met het aanleggen van plastic roads zouden we dit probleem deels kunnen oplossen’ aldus D66-woordvoerder verkeer en vervoer Youssef Ben Idder.