D66 roept op tot gesprek: ben jij ook zo klaar met Vrouwendag in Nederland?

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Op die dag organiseert D66 een event met een bijzondere boodschap. Anders dan veel evenementen op internationale vrouwendag ligt de nadruk bij de democraten niet op de positie van vrouwen ten opzichte van mannen maar draait het om het vieren van de kracht van vrouwen zelf. De bijeenkomst vindt plaats om 19:30 in Bibliotheek Amstelland, in het centrum van Amstelveen. Aanmelden kan via: [email protected].Internationale vrouwendag
Internationale Vrouwendag wordt elk jaar 8 maart gevierd. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de rechten en de positie van vrouwen. Ook in Amstelveen is hier elk jaar aandacht voor. Op verschillende plekken in de stad zijn verschillende activiteiten en evenementen. Zo ook dit jaar.
 
Vrouwen willen gewoon weer vrouw zijn
D66 is klaar met vrouwendag in Nederland. Floor Gordon, lijsttrekker van D66 zegt hierover: “De tijd van de barricade, van de strijd voor gelijke rechten en van het bewijzen dat we alles kunnen is voor veel vrouwen voorbij. We willen eigenlijk weer “gewoon” vrouw kunnen zijn. Niet bewijzen dat we supermoeders zijn met carrière. Niet uitleggen hoe we werk met kinderen en het huishouden combineren. Steeds vaker hoor ik dat vrouwen geen ‘statement-feminisme’ meer willen op internationale vrouwendag. Als ik kijk naar pakweg vijftig jaar geleden en naar de situatie van de meeste vrouwen nu, dan is er ook enorm veel verbeterd. Vrouwen in Nederland, zijn niet langer achtergesteld.”.
 
Heft in eigen handen
Hoewel vrouwen en mannen dezelfde rechten hebben, erkent D66 ook dat de positie van mannen en vrouwen vaak nog steeds niet gelijk is. Vrouwen werken minder en hun beloning is bijvoorbeeld niet gelijk. Ook de verdeling van zorgtaken is niet in balans. Meer vrouwen dan mannen worden in Nederland door hun partner mishandeld. Floor vervolgt: “Het vieren van Internationale vrouwendag draagt voor sommigen bij tot een onnodige kloof met mannen. Daarom is ons statement: We zijn sterk. We zijn onafhankelijk. We weten wat we willen. En ook wat we niet willen, minstens zo belangrijk. Kunnen er dingen beter als het gaat om de positie van vrouwen? Absoluut! Daar sluiten we onze ogen niet voor. We hebben allemaal vooroordelen over wat mannelijk en vrouwelijk is en wie wat voor rol heeft in de maatschappij. Vrouwen dus ook. Daarom is het tijd dat we ons daar bewust van worden. En het heft in eigen handen nemen.”
 
D66-event op 8 maart om 19:30
Om deze boodschap uit te dragen, organiseert D66 op 8 maart een evenement in bibliotheek op het Stadsplein. Met verschillende inspirerende rolmodellen wordt gesproken over onder andere voorbeeldgedrag voor kinderen, het belang van representatie, de kracht van vrouwen om gelijkwaardigheid af te dwingen én de aanpak van en het bewustzijn over seksuele intimidatie van vrouwen. Gordon: “Alle Amstelveners zijn welkom: Elk gender man, vrouw, non-binair, jong en oud!” Naast lijsttrekker Gordon, zijn onder andere D66 Tweede Kamerlid Hülya Kat en Marieke Visser, auteur van het boek ‘Mama is minister-president’ dat door D66 aan alle Amstelveense basisscholen wordt aangeboden, als sprekers bij het event aanwezig. Aanmelden kan via [email protected]. De inloop is om 19:00-19:30.