Meldpunt Vieze Regels

Heel veel Amersfoorters willen verduurzamen, maar geregeld lopen zij daarbij tegen regels van de overheid of gemeente aan. Dan helpen regels niet, maar werken ze inwoners juist tegen. Daardoor blijft Amersfoort viezer dan wij willen.

Meldpunt Vieze Regels

Om dit soort belemmerende regels in kaart te brengen, lanceert D66 het Meldpunt Vieze Regels, waar Amersfoorters kunnen aangeven welke regel hen in de weg zat toen ze wilden verduurzamen. We beginnen in deze verkiezingen alvast met ons eigen meldpunt, zodat we na de verkiezingen een vliegende start kunnen maken met een schonere stad. En na de verkiezingen zorgen we dat ook de gemeente zo’n meldpunt inricht. Zo krijgen we een schonere stad, met minder gefrustreerde Amersfoorters en met structureel beter beleid.

Beeld: D66 Amersfoort

Vier voorbeelden van vieze regels

1. Stel, je wil je dak ophogen omdat je dan van je vliering meteen een leuke kinder- of hobbykamer kan maken. Die wil je dan natuurlijk meteen goed isoleren. Maar als dit mag niet omdat het “te beeldbepalend” zou zijn, en niemand je vertelt hoe het dan wel mag, gooi je je luik dicht en denkt: ‘Dan niet.’
2. Je wil nieuwe kozijnen met dubbel glas, net zoals je buren, maar je moet een architect een tekening laten maken omdat je gevel verandert. OK, laat maar.
3. Je hebt een grote achtertuin waar je van een kantoorschuurtje een goed geïsoleerd en energiezuinig kantoor kan maken voor thuiswerken of om een bedrijf te starten. Mag niet, want de gewenste nokhoogte is net te hoog die je nodig hebt om de zonnepanelen goed licht te laten vangen. Jammer, dus je laat het bij je gasgestookte kantoorschuurtje.
4. Jouw bedrijf heeft best wat restwarmte waarmee je de buurman van warmte kan voorzien, maar daarvoor moet een pijp onder de openbare weg worden gelegd. En wie gaat daar precies over?

Allemaal voorbeelden van mensen die graag willen verduurzamen, maar daarin tegengewerkt door regels. En het dan maar laten zitten. Vervelend voor hen, maar ook vervelend voor ons allemaal. Natuurlijk, regels zijn er niet voor niks, maar regels kunnen niet elke situatie voorzien, zodat ze effecten hebben die niet de bedoeling waren. Daar willen wij vanaf.

Waar loop jij tegen aan?

Daarom willen wij een Meldpunt Vieze Regels, waar Amersfoorters het kunnen aangeven als zij vinden dat bureaucratie hen in de weg zit als zij willen verduurzamen. In Amsterdam is een dergelijk meldpunt al enkele jaren actief. Na de verkiezingen zullen wij een voorstel indienen om ook in Amersfoort zo’n meldpunt in te richten. Maar voordat het zover is zijn wij erg benieuwd welke vieze regels Amersfoorters nu al tegenaan lopen.


U kunt uw meldingen sturen naar onze woordvoerder duurzaamheid Marjolein Perdok via [email protected]
Wij verzamelen de meldingen en komen met een antwoord.

Beeld: D66 Amersfoort