Een geslaagde uitzending en campagnedag

De bustour stond zondag op het Eemplein. We kunnen terugkijken naar een zeer geslaagde zondag. Met een goed zonnetje zijn we om 13:00 uur gestart en kwamen op dat moment ook direct de eerste gasten aan.

Stop racisme in de raad

Vandaag was namelijk ook een protestmars in Amersfoort, georganiseerd door het Platform Stop Racisme. Er werd een gedicht voorgedragen door Stadsdichter Twan Vet, die daarna op de plakzuil toegevoegd werd. 

Zowel de stadsdichter, als oud-raadslid Marijke Jongerman schoven aan in onze studio. Het gesprek ging over de noodzaak van de demonstratie. Als stadsdichter vond Twan het belangrijk bij dit protest te zijn. En op zo’n moment wordt het weer duidelijk hoe krachtig woorden zijn. Ook hebben we nog kort gesproken over de Amersfoortse, lokale afdeling van Bij1, waar Marijke op dit moment druk mee bezig is.

Stadsdichter Twan Vet en Marijke Jongerman schoven aan om met Wouter van Schagen te praten over de verharding van het debat in de gemeenteraad en Tweede Kamer. Beeld: Tyas Bijlholt

Amersfoorts Theater Terras, cultuur voor iedereen in de wijk

Om 15:00 uur hadden we Wilma Verbeek achter onze microfoon. Wilma is betrokken bij Amersfoort Theater Terras, een theaterfestival, georganiseerd door vrijwilligers. Wilma gaat over de programmering. Het bijzondere van Amersfoort Theater Terras is dat de locatie altijd wordt afgestemd op de theaterproductie. Zo zijn er voorstellingen geweest onder de brug bij Isselt en boven op de berg van Smink (bij Vathorst). Door corona waren de afgelopen twee jaar alle voorstellingen in het Openluchttheater, maar aankomende zomer is het de bedoeling dat er weer een of meer voorstellingen in de stad worden georganiseerd. 

Ook tussendoor hebben we leuke gesprekken, zowel voor, als in de bus. We merken dat de drempel om de bus in te gaan soms net iets te hoog is, maar het mooie is dat een 13-jarige scholier maar al te graag in de bus zijn visie op de toekomst wilde verkondigen. Dat zijn mooie gesprekken. Ook Marjolein sprak met inwoners over het burgerinitiatief van Park Schothorst, waarbij hoogbouw, en over de innovatie. Ook trad Aaron Asbury’s op.

Goede constructieve samenwerkingen in de politiek

Eind van de middag schoof Rob Smulders van de PvdA aan. We hebben gesproken over de campagne, waarbij Rob aangaf dat het belangrijk is dat je je eigen geluid laat horen. Wouter gaf Rob nog een compliment voor de constructieve houding van PvdA de afgelopen vier jaar. 

Aaron Asbury’s treedt op voor onze tourbus op het Eemplein Beeld: Lisa Overmars

Op naar Emiclaer (Kattenbroek/Zielhorst

Om 17:00 uur zijn we naar winkelcentrum Emiclaer gereden. Door de vaste standplaatsen rijden we een zeer beperkt aantal kilometers. We hebben lang gezocht naar een elektrische bus, maar die bestaan nog niet in deze grootte. Daarom hebben we de meest duurzame bus die nu beschikbaar is, ingezet tijdens deze campagne. Door deze manier van werken lukt het ons om in alle wijken in gesprek te kunnen met de bewoners.

Gerard Smakman in gesprek over duurzaamheid Beeld: Wouter van Schagen

Duurzaam Kattenbroek

’s Avonds kwam Gerard Smakman van Duurzaam Kattenbroek in de bus. Samen met Wytse Dassen hebben ze gesproken over de mogelijkheden op duurzaamheid, maar ook de noodzaak dat iedereen die wil verduurzamen daarin mee kan komen. Als D66 willen we de komende vier jaar goed samenwerken met initiatieven zoals Duurzaam Kattenbroek, om op die manier ook tempo te kunnen maken in de duurzaamheidsopgaves.

70 koren in Amersfoort

Ook Ellen van Genuchten van het Platform Amateurkunst033 ging in gesprek met een van onze kandidaten. Frans de Kok sprak samen met haar over de koren en inloopconcerten die georganiseerd worden door het platform. Daarnaast is er gepraat over het visiedocument ‘Amateurkunst: het kloppend hart van de stad’, wat drie jaar geleden is aangeboden aan onze D66-wethouder cultuur, Fatma Koser Kaya.
 
Een geslaagde dag. Dat kunnen we wel zeggen. 

Ellen, Frans en Bernard in gesprek over de amateurkunst Beeld: Wouter van Schagen