Vrij van zorgen over het klimaat en de natuur

Beeld: D66 Alphen-Chaam

Hoe vrij ben je als je je zorgen maakt over het klimaat? Over hoe schoon de lucht is die je inademt? Over droge zomers en winters zonder vrieskou? Over de hele wereld staan mensen op voor een wereld zonder deze zorgen. Zij vragen de politiek om meer dan woorden. Zij vragen om daden voor een schonere aarde.

Voor daden is geen verdeeldheid, maar samenwerking nodig. Voor grote keuzes die niet iedere paar jaar veranderen.

Na het Parijsakkoord, de historische klimaatwet van politieke partijen van links tot rechts en een klimaatakkoord is het tijd voor daden. We sluiten kolencentrales en kiezen voor zon en wind. Schone energie wordt makkelijker betaalbaar. En de overheid helpt je als een elektrische auto of zonnepanelen te duur zijn.

Samen zetten we koers naar een schone aarde. We laten iedereen vrij van zorgen en zorgen dat iedereen mee kan doen.

D66 Alphen-Chaam staat voor goed natuurbeheer met behoud en herstel van het historisch landschap en de biodiversiteit. Dit willen wij o.a. bereiken door het aanplanten van nieuwe bossen en regionaal aaneengesloten natuurgebieden. Bij alle beslissingen stellen wij de invloed op onze natuur centraal. Het is onze verantwoordelijkheid om een goede natuurlijke en robuuste leefomgeving door te geven aan onze toekomstige generaties.

Koploper energietransitie
D66 Alphen-Chaam zet in op energie besparen en het reduceren van de CO2-uitstoot. Als eerste is het isoleren van woningen is noodzakelijk. Het is nu een forse uitgave, maar op termijn levert het besparingen op. Niet alleen in de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Een tweede voorwaarde is het plaatsen van zonnepanelen op de daken van onze woningen en bedrijven. Een derde voorwaarde is met onze inwoners het gesprek aangaan over het plaatsen van windmolens en zonneweiden waar dit eventueel kan. Verder wordt e-mobiliteit en het delen van bijvoorbeeld de auto de norm. De energietransitie moet zodanig worden uitgevoerd dat de kosten voor inwoners en ondernemers eerlijk worden verdeeld. Wij willen energiearmoede voorkomen.

Groene Economie
D66 Alphen-Chaam wil met boeren en tuinders in gesprek over de rol van de gemeente bij het stimuleren en faciliteren bij de overstap naar biologische- of kringloop- landbouw en veeteelt en het faciliteren van kleinschalige bedrijvigheden op het gebied van biodiversiteit, natuur, waterbeheer, recreatie en energietransitie. Op het gebied van toerisme zetten we in op kleinschaligheid met behoud van natuur en milieu. Dit met behoud van de lokale sfeer en het dorpse karakter. Lokale producten worden gepromoot onder de labels van “CittaSlow” en “Natuurlijk Alphen-Chaam”.