Duidelijkheid voor Theater Castellum

De Rekenkamer van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft onlangs haar rapport naar de brandveiligheid van Theater Castellum afgerond en gepresenteerd. De rekenkamer zegt dat ‘wat gedurende het onderzoek duidelijk is geworden is dat er in alle fasen en bij allerlei partijen zaken niet goed zijn gegaan’. De geconstateerde gebreken vallen in verschillende disciplines, er is niet één partij verantwoordelijk voor alle gebreken en er is niet één moment van falen te pinpointen.

De fractie van D66 vindt de bevindingen ontluisterend, maar ziet het voornamelijk als kans om ervan te leren. We zijn daarom blij dat het college heeft ingestemd om alle aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Daarnaast is de toezegging gedaan om de gemeentelijke gebouwen die rond dezelfde tijd zijn gebouwd als het Theater Castellum grondig te gaan inspecteren op mogelijk dezelfde gebreken.

Aanbesteding stopgezet

Voor wat betreft Castellum Theater is het eindelijk tijd voor vooruit kijken. Het college heeft eindelijk besloten de aanbesteding voor een commerciële exploitant stop te zetten. ‘Vorig jaar tijdens de laatste raadsvergadering deden we als fractie al een allerlaatste poging om de aanbesteding stop te zetten’, zegt fractievoorzitter Maurits de Vries. ‘Wij geloven nog steeds dat de aan het begin van het jaar afgeronde verbouwing ervoor zorgt dat het theater beter gaat draaien en dat een aanbesteding ongewenste gevolgen zou hebben. Wij zijn blij dat het nieuwe college ook tot dit inzicht is gekomen, dat betekent dat de medewerkers van het theater weer vooruit kunnen gaan kijken en kunnen werken aan het zijn van het theater van de stad.’

Beeld: D66 Alphen aan den Rijn