Maak kennis met raadslid Kirsti

We gaan weer verder met de nadere kennismakingmaking met onze raadsleden. Onderstaand aan het woord een van onze nieuw verkozen raadsleden, Kirsti van Dam.

Zij stelde zich kandidaat voor D66 met de uitspraak van Els Borst in gedachten: “Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”.

Wie is Kirsti van Dam?

Ik ben 38 jaar oud, getrouwd met mijn high-school sweetheart Benjamin en moeder van Jonatan (5) en Julius (2). Wij wonen met heel veel plezier in Alphen aan den Rijn waarvan ik op mijn 18e zei dat ik er nóóit meer naar toe terug zou gaan.. Ik ben communicatieadviseur, doe daarnaast een opleiding tot Montessori docente, hou veel van zeilen en borrelen en ik ben sinds 2022 zomer dus ook gemeenteraadslid voor D66.

Wat vind je leuk/mooi aan het raadswerk?

Voordat ik als raadslid verkozen werd, was ik campagneleider voor D66. Vanuit die rol keek ik met een schuin oog mee naar de inhoud, maar was ik toch vooral bezig met de vorm waarin we dat naar buiten konden brengen. Veel leeswerk ging daaraan vooraf. Uiteindelijk bleek dat vele leeswerk een zeer goede voorbereiding op het raadswerk!

Want de hoeveelheid leeswerk die je als raadslid te verwerken krijgt is enorm. Het gaat continu door. Het bepaalt in belangrijke mate je voorbereiding op de inhoudelijke discussies in de commissievergadering: lezen, lezen en nog eens lezen. En als je denkt dat je klaar bent? Nog een klein beetje lezen erbij! Gelukkig hou ik al mijn hele leven veel van lezen, dus dat is geen probleem.

In onze fractie heeft ieder lid zijn eigen aandachtsgebied. Je werkzaamheden spelen zich dus met name daarbinnen af. Het is dan mooi om te ervaren hoe je binnen jouw aandachtsgebied snel groeit als raadslid. Naarmate je meer kennis opdoet, zowel inhoudelijk als over hoe het nou precies allemaal werkt in een gemeenteraad, sta je zekerder in je schoenen en kun je echt die vertegenwoordigende rol pakken. En die rol vind ik heel mooi en leuk. Ik hoor graag wat inwoners van Alphen ergens iets van vinden: ik pak het vervolgens wel op richting de raad!

Wat is het mooiste dat je afgelopen halfjaar als raadslid hebt meegemaakt?

Wat ik mooi vind om te zien, is dat we als fractie maar zeker ook als Raad steeds meer onze draai vinden. Rondom de verkiezingen was er natuurlijk veel druk en spanning vanwege de campagne, het eindresultaat en daarna de onderhandelingen over een coalitieakkoord. Maar sinds dat beklonken is, zijn we nu echt aan de slag en ik merk ook dat er een fijne energie in mijn mede fractie- en raadsleden zit. Iedereen wil vooruit, meters maken voor Alphen aan den Rijn. En ondanks de verschillen in ideologie tussen de verschillende partijen ben ik ook heel blij dat we collega’s zijn die regelmatig heel hard met elkaar kunnen lachen!

Als je toverstokje had wat zou je dan direct als resultaat willen neerzetten?

Ik zou van het Oude Raadhuis een cultureel-maatschappelijke ontmoetingsplek willen maken voor alle Alphenaren. Een plek waar kunst, muziek, traditie, onderwijs, lekker eten, gezelligheid en interesse in elkaar samenkomen. En dan tover ik daar meteen wel een kostendekkende oplossing bij. Wellicht leven er nog mooie creatieve ideeën onder de Alphenaren. Er moet nu echt een oplossing komen voor de leegstand van dit prachtige oude pand op die mooie plek. Hoe mooi zal dat zijn: een centrale plek waar we als Alphenaren echt trots op kunnen zijn.

Daarnaast zou ik haast maken met het het vernieuwen/verbeteren van de huisvesting van basisscholen. Er wordt op dit moment super hard gewerkt aan prachtige nieuwe panden voor ons voortgezet onderwijs, maar er zijn ook echt nog een flink aantal lager onderwijs scholen die een betere plek verdienen. Of eigenlijk moet ik natuurlijk zeggen: onze Alphense kinderen op die scholen verdienen een betere plek! Daarvoor is het niet makkelijk de financiën voor elkaar te krijgen, maar met die toverstok zou dat geen probleem meer moeten zijn 😉

Wat is jouw grootste drijfveer om dit werk te doen?

Al sinds mijn basisschool tijd hou ik me bezig met gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Al toen ik 12 jaar was schreef ik in mijn ‘toekomstvisie’ dat ik graag maritiem officieer wilde worden of piloot. Mijn ouders hebben me altijd laten zien dat meisjes gelijkwaardig zijn aan jongens en die overtuiging draag ik me me mee. Ik werd voorzitter van mijn studentenvereniging en zette me na mijn studie bij diverse werkgevers in voor meer diversiteit op de werkvloer. Bij D66 sloot ik mij aan bij het netwerk voor meer diversiteit in de politiek (Els Borst Netwerk) en zette me in voor het initiatief ‘Stem op een vrouw’.

En uiteindelijk vond ik in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dat het tijd was om de daad bij het woord te voegen: ik stelde me kandidaat voor D66 in Alphen aan den Rijn. Ik vind dat de lokale politiek moet bestaan uit een vertegenwoordiging van álle bevolkingsgroepen en dus ook van moeders met jonge kinderen en een racend druk leven. Om met de woorden van Els Borst te spreken: ‘Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’. In de fractie en de gemeenteraad moeten besluiten worden genomen vanuit voldoende verschillende perspectieven. Dat komt de kwaliteit van de politiek ten goede en daar draag ik graag aan bij met mijn inbreng in de gemeenteraad!