Dit is Koen, raadslid voor D66 in Alphen a/d Rijn

Inmiddels is de ‘nieuwe’ gemeenteraad bijna een jaar operationeel. Wie zijn onze vertegenwoordigers ook alweer? Wat zijn de eerste ervaringen van die vertegenwoordigers in de Raad? Hoe is de sfeer, welke onderwerpen staan hoog op de agenda, hoe is de samenwerking etc.? Kortom, redenen te over om onze vier raadsleden op deze plek de komende periode het woord te geven. We beginnen met Koen Verwoerd.

Wie is Koen Verwoerd?

Koen, eerst even korte introductie: jij bent een nieuw gezicht in de Raad, maar zeker niet binnen D66 Alphen. Voor die mensen die jou desondanks helemaal nog niet kennen.
” Ik ben 44 jaar, woon in Alphen aan den Rijn en inderdaad sinds medio 2022 raadslid. Daarvoor ben ik twee periodes commissielid geweest en daarvoor heb ik een tijdje de fractie ondersteund. Ook ben ik actief geweest in het bestuur waar ik onder andere campagnecoördinator ben geweest. Dus ik zie mezelf niet echt als een complete nieuwkomer in de gemeentelijke politiek.”

Politieke betrokkenheid

Je bent dus al een tijdje geleden betrokken geraakt bij de lokale politiek. Hoe kwam dat zo?
“Ik ben indertijd lid geworden van D66 omdat ik erg geïnteresseerd was in de items die op landelijk niveau speelden. En bewust D66 omdat ik mij het best kon terugvinden in de standpunten van die partij, maar zeker niet met de bedoeling een actieve rol binnen D66 te gaan spelen. Op enig moment werd ik echter gebeld door de lokale afdeling met de vraag of ik iets wilde doen. Dat vond ik eigenlijk wel leuk en ja, dan knipper je drie keer met je ogen en zit je als vrijwilliger midden in de hectiek van wat we zo mooi de lokale politiek noemen. “

En nog steeds leuk?
“Ik vind het ontzettend interessant, mooi en vooral ook leuk om te doen. En leuk, dat hoort er zeker bij. Want dit werk vraagt zoveel van je tijd en energie dat plezier zeker niet mag ontbreken. Het boeiende is het direct bezig zijn met hele concrete zaken. Zaken die van invloed zijn op en in je directe leefomgeving. En door het leveren van een maatschappelijke bijdrage kan je idealen in de praktijk brengen. Het langs de kant staan en kritiek leveren op dingen, die in jouw ogen niet goed gaan, mag wat mij betreft natuurlijk, maar ik ben meer van proberen een bijdrage te leveren aan het oplossen van problemen.”

Samenwerking binnen en buiten de fractie

Hoe bevalt het eerste half jaar raadslid en dan met name de samenwerking binnen en buiten de fractie?
” Ik vind de samenwerking binnen de fractie enorm leuk. Ja, het is hard werken en we kunnen soms best heel stevig van mening verschillen en discussies voeren. Maar altijd hard op de inhoud en zacht op de relatie. Alles gebeurt met veel respect en je merkt natuurlijk dat we uiteindelijk dezelfde doelen nastreven, dat maakt het resultaat van discussies ook bevredigend. En erg belangrijk: er is veel humor; juist dat is ook erg belangrijk in tijde van hoge werkdruk.

De samenwerking buiten de eigen fractie, met de andere partijen in de Raad is mij zonder meer in positieve zin opgevallen. Er hangt een sfeertje van “de goede dingen voor Alphen doen.” En natuurlijk denken we niet over alle zaken hetzelfde, maar er is wel algemeen respect voor elkaars standpunten. ”

Hocus, pocus,
pilatus, pas!

Stel je had een toverstokje: wat zou je dan direct willen oplossen?
“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Het klimaatprobleem staat bij mij op nummer één. Dat is namelijk zo’n ongelooflijk complex, ingewikkeld en veelzijdig probleem. Dat is echt de grootste uitdaging voor de huidige generatie. Geef mij dan maar heel snel dat toverstokje, want dit is echt de grootste uitdaging voor de komende periode!”