Vertrouwen in de toekomst!

De laatste maanden zijn de verhoudingen in de gemeenteraad vaak gespannen. Daardoor krijg ik de afgelopen weken regelmatig berichtjes van mensen die zich afvragen hoe het mogelijk is dat ik het nog steeds graag doe, dat raadslid zijn.

Flessenpost

De krant staat er bol van. Het lijkt wel alsof door de ophef en onenigheden elkaars verhaal niet meer gehoord wordt. Alsof het meer gaat om ego’s en machtspolitiek dan om het belang de toekomst van onze mooie gemeente, samen, zo goed mogelijk vorm te geven.
En dat terwijl we op dit moment te maken hebben stijgende inflatie, een energie- en klimaatcrisis, ondernemers die het water aan lippen staat en toenemende armoede, ook in Alkmaar.
Zoals je weet, als je mijn columns wel vaker leest, is die verharding iets dat mij bezighoudt en waar ik ook af en toe last van heb, maar gelukkig zijn er heel veel momenten waar ik veel energie van krijg en die mij hoop en vertrouwen in de toekomst van Alkmaar geven.
Er zijn in Alkmaar zoveel uitingen van solidariteit en samenwerking die verzachten en daardoor onze samenleving een stukje mooier maken. Dat zijn grote, maar ook kleinschalige zaken die het nieuws niet altijd halen, maar die mij wel telkens weer opnieuw inspireren.

Zo werd ik deze maand geraakt door het verhaal van een Alkmaarse statushouder, een jonge vrouw die geen familie meer heeft en er dus alleen voor staat in het leven. Zij is, zoals de meeste mensen, vastbesloten om mee te doen in onze maatschappij en werd met de juiste ondersteuning en oprechte persoonlijke aandacht de weg gewezen naar een opleiding en baan in de zorg. Eén van de voorbeelden dat er door samenwerking mogelijkheden kunnen worden gecreëerd voor mensen om een eerste stap maken om mee te doen in de Alkmaarse samenleving, zodat zij ook het gevoel krijgen erbij te horen.
Een ander voorbeeld, Alkmaar heeft begin december de Green Cities Europe Award Nederland in ontvangst genomen. Daarmee zij wij een groot voorbeeld voor Europa. Volgens de jury kan Alkmaar alle Europese steden inspireren met haar werkwijze waarmee het in drie jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd, zonder lange procedures en hoge budgetten, maar door effectieve samenwerking. Ik word daar enorm blij van en vertrouw erop dat deze vergroening zich voort zal zetten in Alkmaar.
Paarse vrijdag, de dag die in het teken staat van solidariteit voor seksuele en genderdiversiteit is vorige week uitbundig gevierd op de Alkmaarse scholen.
En bij de GGD, de mooie organisatie waar ik werkzaam ben naast mijn raadslidmaatschap, ligt onder de kerstboom een grote berg kadootjes voor kinderen van wie de ouders afhankelijk zijn van de voedselbank.
Ik kies ervoor om me door deze en al die andere mooie voorbeelden van opbouwende samenwerking te laten inspireren. Ik heb vertrouwen in de toekomst en zal me, samen met mijn fractieleden van D66 Alkmaar, blijven inzetten voor goede samenwerking binnen de gemeenteraad.

Deze column is op 16 december 2022 gepubliceerd op Flessenpost uit Alkmaar