Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 juli 2012

Alexander Pechtold en Wouter Koolmees in gesprek met eurocommissaris Olli Rehn

Deze week staat in het teken van Europa! Fractievoorzitter Alexander Pechtold en financieel woordvoerder Wouter Koolmees bezochten eurocommissaris Olli Rehn van Economische & Monetaire Zaken in Brussel. Daarnaast spraken Koolmees en financieel specialisten van andere partijen in de Tweede Kamer met minister De Jager van Financiën over de steun van Europa aan Spanje.

Koolmees benadrukte in het debat dat de in zwaar weer verkerende Spaanse bankensector geholpen moet worden. Ook in het belang van Nederland. Onder de voorwaarden dat Spanje stevig hervormt en bezuinigt om weer richting gezonde overheidsfinanciën te gaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het hiermee eens.

Hervorming Europese economie

Eerder deze week gingen Pechtold en Koolmees op bezoek bij eurocommissaris Rehn om met hem onder meer te praten over de noodzaak tot hervorming van de Europese economie. Rehn is door de Europese Commissie aangesteld om landen te controleren op de afspraken die zijn gemaakt in het zogenoemde Stabiliteits & Groeipact. Dat betekent niet meer staatsschuld dan 60% van de totale economie en een begrotingstekort dat niet de 3 procent mag overschrijden. Als landen zich niet aan de afspraken houden, kan Rehn ingrijpen.

Sneller ingrijpen

D66 heeft bij premier Rutte aangedrongen op het aanstellen van een onafhankelijke begrotingscommissaris. Pechtold en Koolmees onderstrepen het belang van het zogenoemde Europese Semester, dat in de gaten houdt of landen onevenwichtigheden in hun economie vertonen. Dit gaven de Kamerleden ook aan in het gesprek met Rehn. De D66’ers pleiten ook voor meer preventief toezicht, waarbij Europa sneller kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan met een land. Daarbij moet aan landen worden aangegeven hoe te hervormen om weer te komen tot stabiele, economische ontwikkeling. Een tijdige signalering en hulp bij het aanpakken van begrotingsproblemen is noodzakelijk voor het streven naar gezonde overheidsfinanciën. Daar heeft heel Europa baat bij. Nederland als open exporteconomie voorop! Onze economie, onze portemonnee, onze bedrijven, onze banen hangen direct af van Europa. Ook deze onderwerpen kwamen terug in het gesprek met de begrotingscommissaris.

Meer invloed in Brussel

Daarnaast pleit D66 ervoor Europeanen zelf meer invloed te geven op wat er in Brussel besloten wordt. Mensen willen niet geregeerd worden door financiële markten, ze willen zelf meer te vertellen hebben. D66 wil Europa verbeteren, democratischer maken, met gekozen leiders en met een sterker Europees parlement, dat de Europese Commissie kan controleren en afrekenen. Zo onstaat een stevige, transparante Europese volksvertegenwoordiging met slagkracht en toekomst.

Behalve met Olli Rehn spraken de D66’ers ook met Guy Verhofstadt, de voorman van de Europese liberale fractie ALDE.