Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 oktober 2017

Alexander Pechtold blijft in Tweede Kamer

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wordt geen minister in het nieuwe kabinet. De D66’er kiest ervoor in de Tweede Kamer te blijven, omdat het beter is voor de stabiliteit van de nieuwe coalitie en om het ambacht van Tweede Kamerlid aan nieuwe Kamerleden te leren. Daarnaast denkt de Democraat met deze keuze iets meer ruimte te hebben voor zijn thuisfront.

Stabiliteit

Dit weekeinde is de kogel door de kerk gegaan in huize Pechtold. De Democraat denkt dat het beter is voor de stabiliteit van de nieuwe coalitie, als er ervaren Kamerleden in de Kamer blijven: “Ik heb hem heel lang voor me uitgeschoven, maar de stabiliteit van de coalitie staat voorop.”

Begeleiden

Parlementariër is een ambacht dat Pechtold graag wil overbrengen op de nieuwe Kamerleden die na de verkiezingen zijn toegetreden tot de D66-fractie: “We werken nog steeds aan de opbouw van de partij. Feit is: het is een relatief nieuwe ploeg. Misschien wel voor meer dan de helft met nieuwkomers als er nog Kamerleden doorschuiven naar het kabinet. Ik vind het leuk de nieuwe fractie te gaan begeleiden.’’

Thuisfront

Pechtold houdt van bestuurlijke functies als het ministerschap, maar is van mening dat het beter is om nu in de Tweede Kamer te blijven: “Ik zou het ongelooflijk leuk vinden weer als bestuurder aan de slag te gaan, maar ik ben pas 51 jaar. Ik mag tenminste nog 19 jaar. En er is nóg een overweging: ik doe hier mijn thuisfront een groot plezier mee. Ik heb tijdens mijn vorige ministerschap veel niet gezien van de jongste jaren van mijn kinderen. Nu ze 13 en 14 jaar zijn wil ik ze richting volwassenheid blijven begeleiden.’’