Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Strafbare meningsuiting

Donderdag 16 februari 2017 in Leiden

Op 16 februari 2017 organiseren de Thema-afdeling Veiligheid & Justitie en Samenleving, Migratie en Asiel een debat over strafbare meningsuiting.

Artikel 7 van de Grondwet garandeert onze vrijheid van meningsuiting. Van een absoluut recht is echter niet te spreken. De wet kan grenzen stellen aan de vrijheid van meningsuiting en doet dat ook. De discriminatieartikelen 137c tot en met 137g in het Wetboek van Strafrecht zijn een goed voorbeeld van zo’n beperking, maar we kennen ook simpelere verboden zoals het verbod op belediging en smaad. De actualiteit van deze wettelijke beperkingen is daarbij evident.

Waar moet de grens liggen van de vrijheid van meningsuiting, en is zo’n grens wel nodig? Over die vraag gaan Thom de Graaf (D66-fractievoorzitter Eerste Kamer en voormalig minister), Paul Cliteur (hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap aan Universiteit Leiden), Jeroen ten Voorde (bijzonder hoogleraar Strafrechtsfilosofie en universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan Universiteit Leiden) en Ingeborg Doves (Officier van Justitie in Den Haag en portefeuillehouder Discriminatie) in debat. De focus van het debat ligt daarbij op de strafbare discriminatie.

Aanmelden is verplicht, en kan via het sturen van een bericht naar strafbaremeningsuiting@gmail.com. Na aanmelding ontvangt u het programma.

16 februari

19:00 uur

Universiteit Leiden
Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG), Lorentzzaal
Steenschuur 25 in Leiden