Blijf op de hoogte!

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 6 oktober 2018

Alexander Pechtold (D66) neemt afscheid: ‘Tijd voor nieuw leiderschap’

Op een drukbezocht partijcongres in Den Bosch kondigde Alexander Pechtold zijn vertrek aan.

Hij liet vandaag de Kamervoorzitter weten dat hij dinsdag afscheid neemt van de Tweede Kamer. Diezelfde dag kiest de D66-fractie een nieuwe voorzitter. Pechtold: “Het is tijd voor een nieuwe generatie.”

Pechtold nam in maart zijn besluit na een gesprek met zijn kinderen. “D66 is klaar voor een nieuwe fase,’ zei hij. ‘Na 12,5 jaar maak ik als partijleider de balans op en concludeer ik: we hebben er alles uitgehaald, het is tijd voor nieuw leiderschap.”

Blijf waakzaam

Pechtold waarschuwde voor de kramp van de ‘nieuwe politieke correctheid’ van het ‘venijnig populisme’. Hij zei: ‘Met iedere vezel in mijn lijf heb ik mij daartegen verzet. En nog. Omdat ik niet wil dat door politiek stilzwijgen de intolerantie geleidelijk aan normaal wordt gevonden. Als er iets is dat ik jullie op het hart wil drukken, dan is dat het. Blijf waakzaam als anderen zich in slaap laten sussen. Blijf de openheid verdedigen waar anderen de geslotenheid omarmen. Blijf opstaan tegen het venijnig populisme, tegen onverdraagzaamheid.‘

Bekijk hier ‘Tijd voor een nieuwe generatie’ van Alexander Pechtold.