Peter Baten

Peter Baten - Beeld: D66 Aalten Dinxperlo

Ik wil graag vanuit het midden van de Aaltense samenleving een aanvulling zijn voor D66 Aalten-Dinxperlo. Ik ben werkzaam in de welzijnssector. Daarnaast ben ik groot muziekliefhebber en zing ik graag. Tot voor corona zong ik in bandjes en bij festiviteiten zoals het wijnfeest. Ook sport ik veel bij atletiekvereniging AVA.

  • 53 jaar
  • Winterswijk
  • Aalten

Vanuit een enthousiaste en open houding wil ik graag een frisse blik op zaken meenemen en daarmee de D66-fractie voeden. Omdat ik een breed netwerk in de Aaltense gemeenschap heb, zie ik mezelf als vertegenwoordiger van die samenleving en wil ik aanspreekbaar zijn voor iedereen. De geluiden die ik opvang deel ik dan weer met de fractie. Uiteindelijk wil ik gewoon een bijdrage leveren om onze gemeente nog wat mooier en fijner te maken om in te leven. 

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom)?

In het buitengebied van onze gemeente Aalten is veel mooie natuur en daar ben en sport ik graag.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Ik denk dat de uitstraling van ons mooie Aalten nog beter benut kan worden voor inwoners, toeristen en recreanten. De Aaltenaren mogen trots zijn op hun mooie dorp en haar mogelijkheden. Aalten zou een levendiger uitstraling moeten kunnen hebben. Bijvoorbeeld winkelgelegenheid in combinatie met horeca in het centrum. Waarom zou bijvoorbeeld een onderdeel van Dorcas of een ander goed doel/initiatief niet in het centrum van Aalten gevestigd kunnen zijn? Zo kunnen we zowel hergebruik als een goed doel stimuleren en bovendien de leegstand invullen. 

Naast de weekmarkt op donderdag, zou er volgens mij extra markt kunnen zijn op zaterdag en dan ook echt op en rondom de markt, dat maakt levendig en gezellig. Daar zouden middenstanders, boeren en andere ondernemers uit onze regio hun waar kunnen aanbieden. Om die beleving van de markt in het terrasseizoen nog fraaier te maken, kan de terugkeer van de vroegere muziekkapel een bijdrage leveren. Hier kunnen zowel fanfare, bandjes, DJ’s, dans als toneel een podium krijgen. De gemeente Aalten was immers altijd van de muziek en cultuur en is dat een beetje kwijtgeraakt. Dat bijvoorbeeld Staaltje Aalten, AAP en de S-factor weer nieuw leven wordt ingeblazen zie ik helemaal zitten!   

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Eenvoudige en begrijpelijke communicatie van gemeente naar burgers en organisaties.
  • De gemeente zou makkelijk aanspreekbaar moeten zijn voor burgers en bedrijven.
  • De gemeente Aalten moet meer vergroenen. Dat kan door het aanplanten van houtwallen en bossen in het buitengebied en op de groene grens met Duitsland. In samenwerking met de oosterburen kunnen we bijvoorbeeld een “grenslandbos” aanplanten. Maar juist ook in de kernen is groen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van schoolpleinen en het leggen van grastegels op grote parkeerplaatsen. Daarnaast ben ik groot voorstander van een gecombineerd trim- en voedselbos in of nabij de kern van Aalten. Daar kan iedereen laagdrempelig in een natuurlijke omgeving bewegen, samenkomen en letterlijk de “vruchten plukken” van het voedselbos. 

Wat betekent D66 voor jou?

Ik had altijd al sympathie voor D66 en hun daadkracht, onder andere op het gebied van zorg. Dat begon bij Hans van Mierlo, maar ook bijvoorbeeld Rob Jetten spreekt mij erg aan. Ik ben niet links of rechts, ik ben een man van de middenweg. Nu wil ik mij ook lokaal via D66 inzetten voor onze gemeente.

Wat is je favoriete boek (en waarom)?

Alistair MacLean, Kanonnen van Navarone, partizanen
Willem van der Veer, Willemsbrug (oorlogsgeschiedenis)

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

De Zwarte Cross, om de harmonieuze sfeer, het biertje en voor de muziek.